Creen un cercador de residències per a gent gran que permet consultar el temps d’espera

12.000 persones esperen una plaça residencial a Catalunya i el 59% dels usuaris tarden més d’un any en accedir-hi


Des d’aquest dijous ja es pot consultar a través d’un nou cercador web quines són les residències per a gent gran disponibles a Catalunya, i quin és el temps d’espera per accedir-hi. El cercador, impulsat pel Departament de Drets Socials, permet també consultar altres recursos per a gent gran com centres de dia, habitatges tutelats o serveis d’àmbit rural. 

El cercador conté fotografies, mapes i informació sobre els serveis de cada equipament, així com la mitjana de la llista d’espera de cada centre, el tipus de places que oferta o la titularitat del centre, que pot ser pública, d’iniciativa social o privada, o privades amb prestació econòmica vinculada (PEV). De moment, el preu que s’ha de pagar a cada residència o servei no està disponible. 

Amb aquesta iniciativa, es vol facilitar l’accés a la informació per a les famílies que requereixen aquesta mena de recursos d’àmbit residencial o de centres de dia. De moment el cercador compta amb 1.800 centres, el que representa més del 90% dels centres que existeixen a Catalunya adreçats a gent gran.

Així mateix, el cercador permet buscar els serveis per ubicació o per tipus de centre, i també es poden aplicar diferents filtres, que per exemple faciliten la búsqueda de recursos per proximitat o per temps d’espera, o també pel tipus de plaça, les instal·lacions o habitacions, o inclús les activitats que s’hi organitzen en cada centre.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha manifestat que aquest cercador és un pas endavant que permet a la ciutadania “escollir allà on vol ser cuidada”. Campuzano ha detallat que aquest és el primer cercador públic d’aquestes característiques a l’Estat, i que en un futur també s’ampliarà per a poder buscar amb facilitat els serveis i recursos per a les persones amb discapacitat o amb trastorn de salut mental.

A banda, pròximament, en la descripció de cada recurs s’hi afegirà un resum de les actes d’inspecció que es realitzin en el centre, per “garantir la transparència”, tal com ha defensat el conseller, tot reconeixent que s’hauran de reforçar els inspectors, sobretot en Barcelona i l’àrea metropolitana.

També, en un futur, els usuaris podran accedir a una àrea privada en la qual podran fer un seguiment de la llista d’espera d’aquell recurs per al qual estiguin esperant plaça.

12.000 persones esperen una plaça residencial a Catalunya

Actualment, unes 12.000 persones estan en llista d’espera per accedir a un recurs residencial per a gent gran a Catalunya. Segons admet el departament, en un 40% de les residències amb plaça pública o concertada el temps d’espera és inferior a un any. En el 42% dels casos l’espera és d’entre un i tres anys, i en el 17% dels centres la demora per accedir-hi és de tres anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article