‘Material sensible’, l’exposició fotogràfica creada per persones que han sobreviscut a abusos sexuals en la infància 

És un projecte participatiu impulsat per Photografic Social Vision i la fundació Vicki Bernadet 


Ja es pot visitar a Barcelona l’exposició ‘Material sensible’, un projecte col·lectiu que acosta la fotografia a supervivents d’abús sexual infantil. Es tracta d’una mostra en la qual sis dones que estan en un estat avançat del seu procés terapèutic presenten imatges que els han permés tractar aquest tema des d’una posició de resiliència. 

L’exposició, que ha arribat enguany a la seva 4a edició, està impulsada per la Fundació Photographic Social Vision i en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet. Es pot visitar a la Casa Elizalde, a Barcelona, fins el 18 de maig. 

Les fotografies exhibides en aquesta exposició formen part de la quarta edició del taller de fotografia participativa ‘Material sensible’, que va arrencar el mes de setembre passat i que culmina amb la presentació pública dels seus relats íntims, per a visibilitzar una realitat sovint silenciada, amb la voluntat d’ajudar altres persones que sofreixen i generar conscienciació social.

Les autores són d’edats i orígens molt diversos, però les seves històries coincideixen en un fil comú: totes comencen quan l’abús interromp la seva infància. “L’impacte de la violència sexual en la nostra societat és escruixidor i cal prendre consciència d’aquesta greu problemàtica, trencant el silenci que sovint l’acompanya. Massa vegades, les persones supervivents d’abús sexual infantil afronten amb frustració una reacció social basada en la indiferència, la incomoditat o la morbositat. Però hem comprovat que la fotografia permet explicar que la violència sexual no es pot resumir només en l’acte abusiu, sinó que implica un llarg camí de recuperació que s’ha de comprendre, atendre i acompanyar”, afirma Alice Monteil, responsable del projecte, i membre de l’àrea d’educació de la Fundació Photographic Social Vision.

L’abús sexual infantil, un problema de salut pública

Un de cada cinc infants sofreix algun tipus d’abús sexual infantil abans dels 17 anys. D’aquests, un 60% mai rebrà cap mena d’ajuda i el 90% no revelarà l’ocorregut fins a l’edat adulta. En tractar-se de víctimes menors d’edat, no acostumen a demanar ajuda i, en tot cas, són els adults del seu entorn els que donen l’alarma.

Entre el 80% i el 85% dels abusos sexuals infantils es produeixen a l’entorn de confiança (familiars, educadors, monitors i, en definitiva, adults que exerceixen un estatus de poder i proximitat davant els menors). D’aquest percentatge, entre el 65% i el 70% són casos dins de la família.

Activitats i visites guiades a escoles per a sensibilitzar

Al voltant de l’exposició s’estan desenvolupant activitats complementàries, com visites guiades a la mostra on les autores expliquen les seves obres, així com el seu procés de creació. També s’han organitzat visites guiades per a escoles, amb l’objectiu de parlar d’aquest tabú social i sensibilitzar, informar i aportar eines de prevenció. 

Tal com apunta l’organització, en les anteriors edicions del projecte les visites guiades a escolars han demostrat un enorme potencial, ja que en un 80% de les visites, algun dels alumnes o les alumnes participants ha verbalitzat algun tipus d’abús i la detecció d’aquestes situacions permet una intervenció molt més primerenca i beneficiosa.

Càpsules educatives durant tot l’any

A banda, durant tot l’any, la Fundació Photographic Social Vision i Vicki Bernadet ofereixen càpsules educatives dirigides a alumnat a partir de 14 anys, una activitat que combina dinàmiques participatives amb l’objectiu de potenciar les seves habilitats visuals i establir converses pedagògiques molt necessàries sobre conceptes com el consentiment, el xantatge, la culpa, la vergonya, els secrets o les relacions de poder.

En 2023 aquesta activitat es va realitzar amb 3.261 adolescents, demostrant també la seva eficàcia a l’hora d’accelerar processos de verbalització per part de menors d’edat, i combina el potencial de l’educació visual en la qual és experta la Fundació Photographic Social Vision amb la necessària tasca de sensibilització i prevenció que duu a terme l’equip expert de psicòlegs i criminòlegs de la Fundació Vicki Bernadet.

‘Material sensible’, el documental

A banda, el passat novembre també es va estrenar el documental Material sensible, creat i produït per la Fundació Photographic Social Vision, i realitzat i editat per Ana de Quadras. Es tracta d’una pel·lícula documental que relata, de manera respectuosa i inspiradora, com un grup de persones que va sobreviure a abusos sexuals en la infància descobreix com el poder transformador de la fotografia els permet expressar-se més enllà de les paraules. 

El documental es pot veure en les plataformes de streaming cultural com Filmin i Caixaforum+ en l’àmbit nacional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article