La CNT convoca vaga indefinida al Centre d’Acollida Estels i reclama millores laborals

El sindicat considera que l’actuació de la direcció de l’entitat perjudica la qualitat de l’atenció als infants


La Coordinadora d’Intervenció Social de Catalunya de la CNT i la Secció Sindical de la CNT al Centre d’Acollida Estels, de l’empresa Associació Asteroide B-612, han convocat una vaga indefinida en el centre, situat a El Masnou. La vaga, que està programada per iniciar-se aquest dimarts 2 d’abril, arrenca després de dos anys d’intents de negociar millores laborals amb la direcció del centre.

Segons han assegurat en roda de premsa al Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya (CEESC) des de la CNT, les relacions laborals al Centre d’Acollida Estels, gestionat per l’Associació Asteroide B-612 (que pertany a la Fundació Concepció Juvanteny), es troben “en una situació conflictiva” derivada de la “inexistent disposició al diàleg” de la direcció de l’entitat. I és que, durant dos anys, tant des de la plantilla com des de la secció sindical han dut a terme reiterades reclamacions per millorar les condicions laborals de les treballadores i l’atenció als infants. Tanmateix, asseguren que la direcció de l’entitat no ha aportat solucions efectives a les diverses problemàtiques plantejades, “provocant un increment cada cop major de la precarietat i el malestar entre la plantilla”.

Per això, asseguren que la convocatòria de vaga i les diverses accions de protesta han de continuar el seu curs per “garantir unes condicions dignes per a la plantilla i una atenció de qualitat per als infants del centre”.

Una de les principals reivindicacions de les treballadores és poder negociar el calendari laboral i la distribució del 100% de la jornada laboral anual en els calendaris individuals per tal de millorar la conciliació. També reclamen l’increment de la plantilla d’educadores socials per evitar incompliments de ràtios i vetllar per una millora de l’atenció als infants; la incorporació de la figura de la vetlladora per a infants amb autisme i la creació d’una borsa de contractació amb participació sindical. Alhora, demanen el cobrament i lliurament puntual de les nòmines cada mes, ja que actualment no només les reben amb retard, sinó que no les reben desglossades.

També reclamen millores en la seguretat i salut laborals, una cobertura real i efectiva de les baixes, i transparència econòmica per incrementar els recursos per als usuaris del centre.

Un “acte de conciliació infructuós”

Des de la CNT han explicat que el passat 27 de març va tenir lloc un “acte de conciliació infructuós” a la seu del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Asseguren que els representants de l’empresa van desestimar la majoria de les situacions denunciades per les treballadores, “mostrant una alarmant falta de compromís amb la millora de les condicions laborals de les mateixes i de l’atenció als infants del centre”.

En concret, davant la demanda de distribució del 100% de la jornada laboral en els calendaris individuals, l’empresa va presentar una alternativa que consideren “desconcertant”: la conversió contractual a fix discontinu o a temps parcial. “Aquesta resposta no només denota una manca de voluntat per abordar els problemes, sinó que també evidencia una intenció de precaritzar encara més la situació del personal del centre”, lamenten.

Serveis mínims durant la vaga indefinida

El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya ha ordenat que la situació de vaga s’entén condicionada al manteniment dels serveis mínims següents: 85% del servei en els torns diürns i el 100% del servei en el torn de nit.

En el context del sector social, apunten des del sindicat, “aquesta designació representa un reconeixement significatiu de les demandes i els objectius de les treballadores”, que reclamen “urgentment” un “canvi d’actitud” de la direcció de l’Associació Asteroide B-612.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Ruben Granollers
1.

Tot el meu suport

  • 0
  • 0

Comenta aquest article