Arrenca el projecte transfronterer coParticiPA per a fomentar la participació de les persones ateses pels serveis socials

Més d’un centenar de professionals socials, professors i professores de Catalunya, França i Andorra s’han trobat a Barcelona en la jornada inaugural de la iniciativa


Amb el suport de  

El projecte transfronterer coParticiPA ha donat el seu tret de sortida aquest dimecres 3 d’abril a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) amb una trobada de més de cent persones procedents de diferents administracions, entitats socials i universitats de Catalunya, França i Andorra. Es tracta d’una iniciativa liderada pel Grup de Recerca i Innovació en Treball Social (GRITS) de l’Escola de Treball Social de la UB i amb finançament del programa europeu POCTEFA 2021-2027, que busca promoure la participació de les persones en situació de vulnerabilitat en la xarxa de serveis socials, tant bàsics com especialitzats, als territoris limítrofs als dos costats dels Pirineus. Al llarg de tres anys, gairebé una trentena d’entitats, institucions formatives i organismes públics treballaran col·laborativament en el disseny, prototipatge i avaluació d’un programa transfronterer de participació.

Reforçar els lligams comunitaris i fomentar l’apoderament de les persones en situació de vulnerabilitat, facilitant la seva implicació activa en la presa de decisions i en la gestió dels recursos socials a les seves respectives comunitats és una de les principals finalitats de coParticiPA. El projecte vol incidir en els serveis socials bàsics i en sis àrees especialitzades d’intervenció social: infància i adolescència, envelliment, migració, discapacitat, salut i salut mental, exclusió social i acció comunitària, així com en la formació universitària i continuada. 

El projecte preveu la construcció d’un Programa Transfronterer de Participació de les Persones

El desenvolupament del projecte té una durada de tres anys, de 2024 a finals de 2026, i es divideix en tres accions principals. En primer lloc, es farà un diagnòstic col·laboratiu per analitzar les necessitats i capacitats d’acció de tots els agents involucrats (persones ateses, professionals, càrrecs de gestió, etc.) a cadascun dels territoris participants. Aquesta fase inclourà un estudi qualitatiu amb més 1.500 participants de diversos àmbits de la intervenció social, el qual serà la base sobre la qual es farà la construcció d’un Programa Transfronterer de Participació de les Persones (PTP-P).

La segona fase del projecte, que es durà a terme de desembre de 2024 a abril de 2025, consistirà en la creació i el “pilotatge” del PTP-P. Aquest procés inclourà el desenvolupament d’una eina digital per a processos d’intervenció promoguts per diversos agents, el qual estarà complementat amb una maleta de recursos pedagògics. El pla pilot d’aquesta eina es durà a terme amb més de 1.500 agents de tots els territoris i àrees d’intervenció participants del projecte.

Finalment, la tercera i última fase del projecte consistirà en un procés d’avaluació de la implementació i dels resultats de la prova pilot del PTP-P, la qual servirà a més per a identificar els aspectes claus i els possibles obstacles en la seva transferència a altres territoris. 

El projecte compta amb la participació d'una trentena de socis i d'entitats col·laboradores | coParticiPA

Una metodologia innovadora 

L’aspecte innovador d’aquest projecte radica en el seu objectiu d’empoderar les persones ateses pels serveis socials, perquè siguin persones amb poder d’agència per a transformar les seves situacions de vulnerabilitat. Per aquest motiu, el projecte aposta per una metodologia basada en el “pensament de dissenyador” (conegut com a design thinking), la qual busca la generació de solucions col·lectives a partir de la identificació de les necessitats de cada territori i àmbit d’actuació, el testatge d’aquests prototips de solucions i l’avaluació de tot el procés. Tot això combinat amb la consolidació de les xarxes transfrontereres de serveis socials, la compartició de metodologies de treball i l’intercanvi professional i estudiantil. 

A més, coParticiPA actua de forma transfronterera, ja que als territoris limítrofs a l’àrea dels Pirineus s’hi ha detectat “una alta mobilitat de persones en situació de vulnerabilitat”, les quals es troben amb obstacles per accedir als serveis socials bàsics i àrees especialitzades d’intervenció social. Davant d’aquesta realitat, les entitats i organismes que impulsen el projecte subratllen la necessitat de consolidar aliances sòlides entre els diversos actors que hi intervenen als dos costats de la frontera, amb l’objectiu final de millorar les estratègies d’intervenció, els recursos disponibles i els itineraris d’inclusió socioeconòmica a la regió.

coParticiPA utilitza una metodologia basada en el ‘design thinking’ per desenvolupar solucions col·lectives

Per aquest motiu, el projecte compta amb una trentena d’agents implicats a Catalunya, França i Andorra, entre socis i agents col·laboradors. Més enllà de la Universitat de Barcelona, que actua com a cap de fila sota la coordinació de la Dra. Violeta Quiroga, també hi participen quatre organitzacions universitàries i de formació més: la Universitat de Girona (UdG), la Universitat d’Andorra (UdA) i les institucions franceses FAIRE ESS i Institut Saint Simon (ISS). A més, coParticiPA compta també amb dos organismes públics associats: el Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) i el centre de recerca del Govern Andorrà, Andorra Recerca+Innovació.  

El projecte també té com a sòcies a cinc entitats especialitzades en la intervenció social (Fundació Idea, Càritas Diocesana de Girona, ARSEAA, ANRAS i Fundació Clara Rabassa) i a la Fundació iSocial, que hi contribuirà amb el desenvolupament de solucions digitals. Finalment, més enllà d’aquests socis principals, el projecte compta amb el suport de 24 entitats associades, incloent-hi set organismes públics (el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Barcelona; l’Institut Municipal de Serveis Socials [IMSS] de l’Ajuntament de Barcelona; l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona; etc.) i 17 entitats del tercer sector. 

Aquesta diversitat d’agents que participen en el projecte és clau pel seu èxit, perquè, com ha assegurat la Dra. Quiroga, “la universitat sense la societat civil i l’administració, cap canvi podrà fer”. 

Representants del CCAE, l’Associació Amunt i Crits i la Fundació Idea han presentat les seves experiències prèvies | Social.cat

Experiències prèvies de participació 

A la jornada d'inauguració de coParticiPA, celebrada el 3 d'abril a l'Edifici Històric de la UB, s'hi han presentat diverses experiències prèvies d'iniciatives que busquen involucrar de manera integral les persones en situació de vulnerabilitat en els seus propis processos de millora. Un d'aquests antecedents és el projecte Prospectsaso també del Programa POCTEFA, en el qual van participar diversos socis de coParticiPA. "Va ser un projecte que ens va ser molt útil, en el sentit que ens va permetre aprofundir i avançar en relació amb tres reptes que ens plantejàvem com a territori: el treball amb famílies en risc de vulnerabilitat, el repte demogràfic i la millora dels serveis d'acollida de les persones migrades", ha subratllat el tècnic d'inclusió del CCAE, Roger López.

Seguint en aquesta línia, una altra de les experiències que s’han presentat a la jornada és la de l’Associació Amunt i Crits Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà, la qual es va constituir el febrer de 2020 com a continuació del projecte citat anteriorment pel CCAE. “Hem creat l’associació per facilitar l’acollida de les persones nouvingudes, i també per a conscienciar-les sobre els seus drets com a ciutadans i ciutadanes”, ha relatat la membre de la junta de l’entitat, Ikram Bakkouh. L’organització també treballa en  l’establiment de vincles entre els serveis públics i la ciutadania d’origen migrant, mitjançant projectes de participació i canvi social. 

A la jornada s’han presentat experiències prèvies del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Associació Amunt i Crits, la Fundació Idea i el GRITS

Per altra banda, també s’ha presentat l’experiència prèvia de la Fundació Idea de promoció de la participació dels usuaris de l’acció social, sobretot en l’àmbit de la protecció de la infància i adolescència en situacions de risc i les seves famílies. El director tècnic de la fundació, David Rodríguez, ha destacat que entenen la participació com a “part intrínseca del que són els projectes d’inclusió” i, per tant, “és impossible” en entitats que tinguin dinàmiques “autoritàries” i que no estiguin enteses des de la “interculturalitat”. 

En tercer lloc, el Grup de Recerca en Treball Social (GRITS) de la UB ha explicat el projecte ‘[Re]pensem la participació de les famílies’, realitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, el qual es va centrar a analitzar els processos d’intervenció professional en els serveis socials d’atenció bàsica de Barcelona. El diagnòstic va comptar amb la participació de 126 persones, incloent-hi càrrecs de gestió, professionals i famílies ateses pels Serveis Socials Bàsics (SSB). Un procés que va permetre identificar les bretxes entre les voluntats polítiques i les realitats quotidianes de la intervenció. La investigadora del GRITS, Claudia Magaña, ha remarcat que algunes de les propostes de canvi que van sorgir del projecte ressaltaven la necessitat de repensar els espais d’intervenció social, perquè els serveis socials siguin acollidors i amigables.

Aliança entre universitats, professionals i administració 

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona amb representants de les diverses institucions que col·laboren amb el projecte. La directora d’acció social territorial i comunitària de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Anna de Palau, ha manifestat que espais com el del projecte CoParticiPA “són màgics” perquè posen en comú diversos tipus de coneixement: acadèmic, professional i experiencial, entre altres. En la mateixa línia, el gerent de serveis socials de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz, ha assenyalat que fomentar la participació en l’atenció social és un repte conjunt de la política, les entitats i els professionals. Per altra banda, la secretària d’Estat d’Afers Socials del Govern d’Andorra, Ester Cervós, ha assegurat que la participació de la població més vulnerable és clau perquè l’acció de govern pugui ser més eficient. 

Finalment, la directora general de Serveis Socials, Mireia Vall, ha assenyalat que la recerca i la innovació en l’àmbit social és indispensable per anar construint la política pública. En aquest sentit, el director de la Comunitat de Treball dels Pirineus i representant del Programa POCTEFA, Jean Luis Valls, ha destacat que la importància de CoParticiPA rau en el fet que dona “la possibilitat al ciutadà d’expressar-se, de millorar ells mateixos el seu itinerari de vida i participar en les accions que fan que podem creure en el seu poder d’acció”. Un poder d’acció que és, precisament, el que vol impulsar el projecte CoParticiPA. 

Aquest article forma part de la col·laboració del Social.cat amb el projecte coParticiPA i compta amb el suport de:

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article