Vall d’Hebron comunica a la plantilla que no renovarà aquest any el contracte de 200 professionals

El sindicat SATSE alerta que “les retallades afectaran la qualitat assistencial” de l’hospital


L’Hospital Vall d’Hebron ha comunicat a la plantilla que no renovarà el contracte de 200 professionals eventuals, segons ha avançat El País. Es tracta de contractes del període d’hivern que durant la pandèmia s’havien prorrogat, indiquen les mateixes fonts, però l’hospital no compta aquest any amb els fons vinculats a la Covid-19.

El gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar, va admetre fa uns dies que haurien d’ajustar la despesa en uns 33 milions d’euros, ja que l’hospital no disposa de les partides de la covid-19 i, a més, ha d’assumir l’increment de la plantilla durant el 2023, amb les millores salarials del tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS).

El tercer factor que determina aquest ajust és la redistribució dels professionals al sistema sanitari que vol impulsar el Departament de Salut per garantir l’equitat territorial. Així ho va explicar Salazar quan va reconèixer un “esforç de gestió” en la despesa ordinària aquest any en els comptes de l’hospital.

El gerent de Vall d’Hebron va indicar aleshores que l’hospital tenia un pressupost per al 2024 d’uns 980 milions d’euros, uns 20 més que l’any passat. Des del centre destaquen que tenen el pressupost més alt de la història i la plantilla és més elevada que abans de la pandèmia. 

SATSE discrepa de les raons al·legades per Vall d’Hebron

El sindicat d’infermeria SATSE Catalunya alerta que aquestes retallades pressupostàries “afectaran la qualitat assistencial”, l’“accessibilitat” als serveis de Vall d’Hebron i les llistes d’espera quirúrgiques, que augmentaran, adverteix. A més, el sindicat tem que el nombre de contractes que no es renovin augmenti fins als 400.

En un comunicat, SATSE manifesta “total desacord” amb les raons amb què l’hospital justifica aquest ajust: “Ni les millores del tercer acord ni l’equitat territorial són raons per deixar d’invertir en un dels hospitals referents de Catalunya”. “Ens han comunicat que els càlculs del que suposaven les millores s’havien fet sobre la plantilla existent al primer semestre del 2023 i que un creixement de contractes al segon semestre provoca que no quadrin els números. Això no té sentit, ja que la plantilla s’ha mantingut molt estable”, expliquen els delegats de SATSE Vall d’Hebron.

SATSE també avisa que la redistribució de professionals en pro d’una major equitat territorial és una manera de “forçar” els professionals a abandonar els grans hospitals de referència i alerta que “no té sentit minvar la inversió en un centre que és cabdal en diverses especialitats i que atén moltíssima població de fora de l’àrea metropolitana”.

El sindicat alerta que la qualitat assistencial “excel·lent” de l’hospital, gràcies a l’expertesa i especialització dels professionals, “no es pot veure desmantellada”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article