El Sindicat de Llogateres vol que s’apliqui l’índex “més efectiu” per abaixar lloguers i s’impulsi un règim sancionador

Creen una organització internacional pel dret a l’habitatge per combatre abusos de fons d’inversió a escala mundial


El Sindicat de Llogateres de Catalunya ha demanat que s’apliqui l’índex “més efectiu” per limitar el preu dels lloguers i ha exigit al Govern que tiri endavant un règim sancionador. “No ens casem amb ningú, ni Estat ni Generalitat, el que volem és que es desplegui la llei immediatament”, ha indicat Marta Ill, portaveu de l’organització. Tot plegat després que l’executiu català hagi enviat un requeriment al govern espanyol per reclamar que el topall dels lloguers inclogui l’índex català. Ill ho ha dit en el marc del Housing Justice Encuentro, un congrés de llogateres amb presència de 16 estats d’Europa i Nord Amèrica i en què s’ha acordat crear una organització internacional per combatre abusos de fons d’inversió a escala mundial.

La portaveu del sindicat ha remarcat que la importància no rau en la tipologia d’índex que s’apliqui, sinó en tirar endavant aquell que “s’ajusti més a les necessitats dels llogaters”. Ha assegurat que l’organització no té una preferència concreta i ha defensat que el cal fer és desplegar la llei que va aprovar-se fa gairebé un any de forma “immediata” i impulsar un “règim sancionador” en aquest sentit per perseguir les infraccions. En aquest mateix sentit, ha reclamat que s’introdueixin “indicadors socials”, una proposta que des del seu punt de vista seria molt més efectiva i justa.

Ill n’ha parlat en la segona jornada del congrés Housing Justice Encuentro, una experiència que s’ha dissenyat per construir xarxes de solidaritat internacional que generin un contrapès als habituals congressos que organitza la patronal immobiliària com The District, encaminats, segons el sindicat, a convertir Barcelona en la capital de l’especulació immobiliària.

Aquesta proposta consisteix en un conjunt de conferències i tallers impartits a les instal·lacions del CCCB, Can Batlló i l’Ateneu Cooperatiu La Base, així com reunions i espais de treball entre membres dels diferents sindicats.

Lluita contra els abusos dels fons d’inversió a escala internacional

La portaveu de l’organització ha explicat que una de les principals fites de la trobada és la creació d’una organització internacional de llogateres “per crear vincles entre sindicats que lluiten pel dret a l’habitatge arreu del món” i plantar cara “als abusos dels fons d’inversió que operen a escala mundial”.

Ha assegurat que les relacions immobiliàries són semblants a les laborals en tant que generen una “desigualtat sistèmica entre les persones que tenen propietats i les que no”. En aquest sentit, ha dit que per combatre aquestes injustícies cal crear “organitzacions estables que defensin les persones que es veuen explotades”. En aquest context, entitats com el Sindicat de Llogateres o la PAH hi tenen un paper destacat, però també altres organitzacions procedents d’altres punts de l’Estat i d’altres països que acumulen una experiència molt més extensa.

“Volem fer front al problema de forma coordinada”, ha apuntat Ill que ha dit que el primer és compartir xerrades, taules de treball i tallers sobre models organitzatius, creixement sostingut, tècniques d’organització i acció sindical, i protecció envers els membres d’aquests moviments davant els abusos immobiliaris.

Alhora, ha apuntat que s’han proposat “consolidar aquesta col·laboració” perquè esdevingui quelcom “estable”. Així, els integrants de la nova organització mantindran un calendari de trobades regulars, siguin presencials o a distància, i faran seguiment de tots els acords que s’adquireixin. “Farem un comitè de seguiment per veure com es poden desplegar diferents tàctiques en diversos contextos nacionals”, ha indicat.

Col·laboració amb la UAB i la Universitat de Gent (Bèlgica)

El Sindicat de Llogateres ha desenvolupat el congrés juntament amb el projecte de recerca Property and Democratic Citizenship de la Universiteit Gent (Bèlgica) i la Universitat Autònoma de Barcelona. Carlos Delclós, un dels investigadors d’aquesta línia d’estudi, ha explicat que el model “d’habitatge mercantilitzat genera situacions de desigualtat importants”. Ha considerat que, a diferència del que ha passat en l’àmbit del treball, en el de l’habitatge no s’han desenvolupat marcs jurídics i eines democràtiques “capaces de donar cobertura als drets de les persones que es troben en una situació precària”.

Des del seu punt de vista, hi ha una “desprotecció” d’aquests individus que s’accentua a mesura que els fons d’inversió adquireixen més protagonisme. Per tot plegat, ha demanat instruments d’aplicació universal per protegir els llogaters “perquè tothom necessita una casa”.

Vagues de lloguers i negociació col·lectiva en matèria d’habitatge

En aquest mateix sentit s’ha expressat Marta Ill, que s’ha referit a algunes de les experiències que han sorgit en el marc de les jornades de treball que s’han desenvolupat entre dijous i aquest divendres. Ha considerat especialment interessant és l’establiment de marcs de negociació col·lectiva. Ha explicat que aquesta eina que a l’Estat només existeix en l’àmbit laboral, ha de poder-se replicar per l’habitatge. “Tot i que no hauria de ser així, l’habitatge és un bé de mercat i si ens exploten a través de l’extracció de rendes immobiliàries tenim el dret a organitzar-nos col·lectivament i establir els mateixos marcs que en l’àmbit laboral”, ha sentenciat.

A banda, ha apostat per organitzar vagues de lloguers sostingudes, tal com duen a terme entitats de països com els Estats Units o Canadà, on un centenar de blocs han estat capaços d’organitzar-se contra un mateix propietari. “Això afavoreix poder implementar els drets que han conquerit prèviament”, ha valorat.

Elevada participació

Es calcula que en el congrés hi participaran uns 200 militants i acadèmics, així com representants de més de 60 organitzacions, entre sindicats de llogateres i d’habitatge, cooperatives, sindicats laborals d’arreu de Catalunya, altres parts de l’estat, i països com Canadà, Estats Units, Alemanya, Itàlia, Anglaterra o Grècia, entre d’altres.

Entre els assistents també hi haurà membres dels principals grups d’investigació acadèmica sobre habitatge d’universitats com la University of California – Berkeley; University of the Arts London, Institute of Urban History d’Estocolm, o el Politecnico di Torino.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article