El dret a la pau centra la programació d’Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya

La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d’abril a diverses ciutats catalanes 


Des d’aquests dimarts fins el 28 d’abril se celebra a diferents ciutats catalanes la quarta edició d’Impacte!, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. Enguany l’esdeveniment inclou la programació de 40 pel·lícules, entre elles 23 llargmetratges i 17 curtmetratges. 

El dret a la pau, en un món amb guerres a Palestina i Ucraïna és el tema central de l’edició d’enguany, que es desplegarà a les seus de Barcelona, als Cinemes Girona; a Lleida, als ScreenBox) i a Reus, al Centre de Lectura. D’altra banda, també es podrà seguir en línia a Filmin amb una selecció de llargmetratges, així com a la pàgina web de l’esdeveniment amb tots els curtmetratges.

La programació de la quarta edició s’articula a partir de pel·lícules sobre aquests dos greus conflictes que suposen tragèdies per a les seves poblacions civils, amb una vulneració total dels seus drets humans, alhora que són una amenaça per a la pau mundial. Però a més es podran veure títols que posaran el focus en d’altres conflictes bèl·lics, la memòria històrica, la violència de gènere i l’empoderament femení, la migració, xenofòbia i colonialisme, els drets laborals i de les persones en règim de reclusió, entre d’altres temes

S’han rebut un total de 543 pel·lícules, provinents de 66 països, tot i que en la selecció final estan representats 24 països. De les 40 seleccionades, 15 han estat dirigides o codirigides per dones (37,5%). La majoria de les produccions són documentals. A cadascuna de les sessions es projectarà un llargmetratge i un curtmetratge, i algunes d’elles es complementaran amb presentacions dels equips o debats sobre la temàtica presentada.

El conflicte de Palestina i Ucraïna portat al cinema 

Dins la programació del festival es presenten cinc pel·lícules que tracten diferents aspectes del conflicte a Palestina al llarg del temps. Guerrers de la Pau, de Stephen Apkon i Andrew Young, narra la història d’un grup d’israelians i palestins que treballen conjuntament per la pau i la no violència. A Gaza, els seus directors d’Andrew Mcconnell i Gary Keane ens presenten com és la vida dels ciutadans de la Franja més enllà dels moments en que pateixen els indiscriminats atacs israelians. El documental Innocence, de Guy Davidi aborda el tema de la militarització i el seu impacte en la vida dels joves israelians. I els joves també són protagonistes a El professor, de Farah Nabulsi, ficció que presenta la història d’un mestre d’escola palestí que ha de posar a prova el seu compromís davant el desallotjament forçós del seu poble a Cisjordània. I finalment, Ghost Hunting, de Raed Andoni, premi al millor documental del Festival de Berlín del 2017, una dramatització realista de les condicions d’empresonament i tortura d’un activista palestí, en la que tot l’equip de rodatge aporta les seves experiències respectives a presó. Totes les pel·lícules són inèdites a Catalunya.

D’altra banda, sobre la guerra a Ucraïna, es presentarà el llargmetratge El llarg dia, d’Alan Badoev, el qual s’endinsa en aquesta guerra des d’una perspectiva polièdrica del conflicte a partir de les imatges quotidianes enregistrades pels ciutadans ucraïnesos amb els seus mòbils, des de poc abans de la invasió russa fins a mitjans de 2023. 

Al festival també es presentaran obres d’altres conflictes bèl·lics passats i presents, de l’antiga Iugoslàvia a Colòmbia.

Un món que segueix vulnerant els drets humans

El festival també abordarà altres temàtiques de drets humans. Un exemple és la recuperació de la memòria històrica de la posguerra espanyola amb el documental Un vas d’aigua per l’Elio, de Pere Joan Ventura. 

També parlarà d’empoderament femení amb documentals sobre dones joves sirianes i afganes. Així com obres sobre migracions, racisme o colonialisme o drets laborals.  

El festival contempla també nombroses activitats paral·leles, en les quals es podran gaudir de xerrades amb els directors o directores de les obres, així com taules rodones sobre les temàtiques abordades. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article