‘Lavabos amics de la menstruació’ a set universitats catalanes

Experts alerten que és important canviar-se el producte menstrual, però el maneig en espais públics és sovint problemàtic


La Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya són dues de les set universitats catalanes que s’han sumat a la iniciativa ‘Lavabos amics de la menstruació’ i han adaptat els seus espais perquè les dones i les persones menstruants puguin fer un bon ús dels productes menstruals reutilitzables. També s’han unit a la iniciativa altres universitats com l’Autònoma de Barcelona, la de Lleida, la Rovira i Virgili, la de Girona i la de Vic.

Ha passat un mes d’ençà que el Govern català va anunciar la distribució gratuïta de productes menstruals a les farmàcies, una mesura pionera en l’àmbit internacional per tal de normalitzar de manera universal l’ús de productes menstruals reutilitzables.

Tanmateix, aquesta mesura ha d’anar acompanyada d’una pràctica en el dia a dia. I és que, quan es menstrua, per salut, és important canviar el producte menstrual cada cert temps i, en el cas dels que són reutilitzables, el procés pot requerir haver de netejar-los. 

És per això que la fundació per a la prevenció de residus Rezero, amb el suport econòmic de Beyond Plastic Med, van impulsar una campanya per tal de facilitar al màxim l’accés a lavabos que facilitin l’ús de productes menstruals com la copa.

Segons l’informe Equitat i salut menstrual a Espanya (2020-2022), de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), “el maneig menstrual en espais públics és sovint problemàtic, a causa de la manca d’espais adaptats i saludables”. De fet, “el 75,2 % de les participants reporta haver utilitzat productes menstruals més temps del recomanable per la falta d’accés a espais adequats per al maneig menstrual”.

Mesures concretes a les universitats

Per això, a les universitats han posat en marxa mesures concretes per adaptar els lavabos i fer-los més còmodes per a l’ús de productes menstruals. Per exemple, a la UB han instal·lat aixetes específiques per rentar productes menstruals reutilitzables als lavabos de diverses facultats, amb la previsió que enguany s’ampliïn els lavabos habilitats a totes les facultats.

A més, en el marc de l’Innovation Day (iDay), organitzat per StartUB!, la Unitat d’Igualtat va presentar el repte de la menstruació sostenible per a les persones menstruants. En aquest repte, de les tres propostes que es van presentar, es va posar en marxa el projecte guanyador d’un equip de cinc estudiants del màster en Innovació i Emprenedoria en Enginyeria Biomèdica de la UB, que consisteix en un got plegable que permet netejar la copa menstrual en entorns sense lavabo privat. 

Actualment, 550 lavabos de les set universitats catalanes que s’han adherit a la iniciativa faciliten l’ús de productes menstruals, com ara la copa, segons s’ha anunciat amb motiu de la Setmana de la Salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article