El Congrés avala debatre la regularització de mig milió de persones migrades

La proposició de llei d’iniciativa popular (ILP) ha estat impulsada per més de 900 organitzacions d’arreu de l’Estat espanyol


El Congrés ha avalat aquest dimarts per àmplia majoria la presa en consideració de la proposició de llei d’iniciativa popular (ILP) per a “una regulació extraordinària per a persones estrangeres a Espanya”.

Amb aquesta proposta, que pretén buscar mecanismes que garanteixin que les persones migrants puguin sortir de la situació de falta de drets, es preveu que es puguin regularitzar 500.000 persones que es troben en situació d’irregularitat administrativa a Espanya. 

La norma es tramitaria com a reial decret per fer una regularització extraordinària de les persones migrades arribades a l’Estat fins al novembre de 2021. Ara la iniciativa passarà a comissió, el pas previ a què després torni al ple per a la seva aprovació definitiva.

La ILP per una regularització extraordinària de persones migrades ha aconseguit arribar al Congrés gràcies a la mobilització de més de 900 organitzacions de la societat civil i col·lectius de persones migrades i racialitzades d’arreu de l’Estat, que han reunit 700.000 firmes al llarg de dos anys de mobilització i lluita.  

Finalment, el text ha sumat els suports de 310 diputats del PP, el PSOE, Sumar, Junts i ERC, entre d’altres. En contra hi han votat els 33 representants de Vox. 

El moviment #RegularizaciónYa, que ha aglutinat tot el procés, ha celebrat que els partits polítics hagin acceptat aquesta ILP a debat, però recorden que la norma encara està lluny de ser aprovada definitivament: “Aquest és un pas més en la direcció correcta, però encara queda molt per fer”, han reconegut a les xarxes socials. “L’aprobació de la #ILPRegularització és una oportunitat històrica, que aquest govern deu assumir si es considera progresista per afavorir un canvi de paradigma en les polítiques migratòries. No demanem caritat, exigim justícia social”.   

Si finalment s’aprovés, seria la novena gran regularització des de 1985. L’última va ser al govern de José Luis Rodríguez Zapatero al 2005, fa gairebé 20 anys. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article