Una nova teràpia millora el control dels símptomes dels pacients amb Parkinson

Vall d’Hebron confirma l’eficàcia de la infusió subcutània amb levadopa per tractar la malaltia


La levodopa oral és la teràpia més efectiva avui en dia per controlar els símptomes de la malaltia de Parkinson. Així i tot, en molts pacients no és possible mantenir un control estable i continu, sinó que hi ha símptomes motors que apareixen i desapareixen en diferents moments del dia. Ara, un assaig clínic de fase III multicèntric internacional amb participació de Vall d’Hebron, ha mostrat que una nova teràpia basada en levodopa i administrada per via subcutània disminueix aquestes fluctuacions motores, segons ha anunciat Vall d’Hebron tot coincidint amb que aquest dijous es celebra el Dia Mundial del Parkison. 

Els pacients amb Parkinson pateixen, en moltes ocasions, moviments involuntaris i incontrolats i fluctuacions en el seu estat motor. En els pacients en què és més difícil aquest control amb les teràpies convencionals, existeixen altres opcions terapèutiques, com l’estimulació cerebral profunda, però que no són possibles en tots els pacients i que són molt invasives. Així, l’objectiu d’aquest treball és trobar noves alternatives menys invasives, tal i com apunta Vall d’Hebron.

El centre ha estat ha estat un dels 100 hospitals arreu del món que han participat un assaig clínic de fase III realitzat que ha provat la seguretat i eficàcia de l’administració de levadopa per via subcutània, és a dir, mitjançant una petita bomba implantada sota la pell. A Vall d’Hebron, 243 pacients amb Parkinson han participat en aquest assaig. 

La teràpia provada en aquest estudi, anomenada ND0612, ha estat desenvolupada per la farmacèutica NeuroDerm i ofereix una alternativa als fàrmacs orals, que presenten limitacions. “En prendre levodopa per via oral, els nivells de fàrmac que hi ha a la sang varien i això provoca que els símptomes no estiguin sempre controlats. La infusió subcutània ofereix uns nivells més constants del medicament. D’aquesta forma, esperem observar beneficis significatius per als pacients”, explica Jorge Hernández-Vara, neuròleg adjunt de la Unitat de Trastorns del Moviment del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Malalties Neurodegeneratives del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En l’estudi es va comparar l’eficàcia del fàrmac per via subcutània (ND0612) durant tot el dia en comparació amb l’oral. En una primera fase, per trobar la dosi òptima per a cada participant, tothom va rebre, per separat, el fàrmac oral durant 4-6 setmanes i la teràpia subcutània durant unes altres 4-6 setmanes. Posteriorment, un grup va mantenir exclusivament la teràpia oral mentre que l’altre va rebre la teràpia amb ND0612.

Els resultats van mostrar que la infusió subcutània disminuïa les fluctuacions motores en els pacients: amb ND0612 és possible tenir gairebé dues hores més seguides sense moviments involuntaris, i es redueixen els espais de temps en què el tractament no és efectiu. A més, els pacients que rebien ND0612 podien fer millor les activitats de la vida quotidiana, com ara menjar, vestir-se, fer la higiene personal, escriure, etc.

Els investigadors també destaquen la rapidesa en l’observació dels beneficis per als pacients. Mentre que altres teràpies d’infusió subcutània requereixen mesos de tractament per observar un canvi, amb ND0612 els pacients milloraven el control dels símptomes en poques setmanes. “Amb aquest assaig demostrem que la teràpia amb ND0612 permet una aproximació individualitzada i flexible per optimitzar el tractament, amb un impacte clar en la millora de la qualitat de vida dels pacients amb Parkinson. És, per tant, una bona alternativa abans de considerar altres opcions amb cirurgia molt més invasives”, assegura Hernández-Vara.

Quant a la seguretat, l’assaig va confirmar que els efectes adversos que es van observar eren “lleus”, assegura l’hospital. Els resultats han estat publicats a la revista The Lancet Neurology.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article