Les Oficines d’Atenció a Víctimes de Delictes assumeixen l’acompanyament per violència de gènere en el procés judicial

La reorganització permetrà ampliar la cobertura del servei a totes les violències masclistes, també la sexual


Les Oficines d’Atenció a les Víctimes de Delictes (OAVD) faran el servei d’acompanyament a les víctimes de violència de gènere durant el procés judicial. El Departament de Justícia ha iniciat el tràmit per fer-ho efectiu i posar fi a l’externalització del servei, que data del 2018. La reorganització garantirà l’assistència a les supervivents de violències sexuals durant la primera compareixença en seu judicial, un servei que fins ara no tenia cobertura.

Per fer-ho possible, es contractaran 41 nous professionals, que rebran la formació necessària. El personal especialitzat es dedicarà de forma exclusiva a atendre les víctimes d’aquest grup de delictes i donar resposta a les demandes d’actuació dels òrgans judicials, tant urgents com programades.

Justícia ha destacat que amb el canvi es busca millorar l’atenció a les víctimes, evitant l’eventual revictimització que pot implicar ser ateses des de serveis professionals múltiples. A més, s’afavoreix que els òrgans judicials i altres serveis especialitzats identifiquin clarament les OAVD com a punt de referència del Departament en l’àmbit de l’atenció a les víctimes. D’altra banda, s’optimitzarà l’organització dels efectius i la coordinació entre professionals i àrees.

La Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual aprovada el 2022 establia que, des del primer contacte de les víctimes de violència sexual amb les autoritats judicials competents, les OAVD han de proveir les víctimes d’informació i orientació, les han d’acompanyar durant el procés judicial i han d’acreditar la situació de víctima de violència sexual. Aquestes oficines han de procurar una atenció integral a les víctimes de violència sexual, i als menors d’edat sota la seva pàtria potestat o guàrdia i custòdia, amb una distribució territorial equitativa dels serveis i amb accessibilitat a les dones de zones rurals i zones allunyades.

Sota aquesta premissa, Justícia ha avaluat la distribució territorial de les OAVD i el seu dimensionament “per garantir una atenció presencial i descentralitzada a les víctimes de violències masclistes i atendre les demandes dels òrgans i les oficines judicials de tots els partits judicials de Catalunya”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article