El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer

La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones


El Govern ha decidit afegir 131 municipis a la llista de zones tensionades on es podrà limitar el preu del lloguer, segons ha anunciat aquest dilluns la consellera de Territori, Ester Capella, des de la Val d’Aran. Territori ha iniciat els tràmits per afegir aquestes localitats —entre les quals hi ha Vielha, Cadaqués, Begur, Besalú o Altafulla, entre d’altres— a les 140 zones tenses ja en vigor. Així, en total, Catalunya comptarà amb 271 localitats on es podrà aplicar el topall dels lloguers, una mesura que cobrirà una zona on viuen més de set milions de persones, el 90% de la població.

“Aquesta ampliació, que es produeix just un mes després que hagi entrat en vigor a Catalunya l’aplicació del topall del preu de lloguer a 140 municipis, respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos”, han apuntat des del Departament de Territori, i han afegit: “L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat”.

 

L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge: Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics; o que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys tres punts per sobre de l’IPC.

Per tant, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. En cas de tractar-se d’un gran tenidor —la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat—, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.

La tramitació que ara comença seguirà el mateix procediment que la primera declaració: s’obre un període d’informació pública de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, s’analitzaran i es respondran i la resolució final es notificarà al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana perquè la publiqui i pugui entrar en vigor.

Des del Sindicat de Llogateres han celebrat l’ampliació, però han remarcat que esperen que “el Govern espanyol no trigui mig any, com va fer l’última vegada, en activar aquestes declaracions que han de permetre que la gent pugui respirar una mica més tranquil·la”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article