La fase pilot del pla de barris es desplegarà durant el 2024 en 20 punts del territori d’especial complexitat

Campuzano defensa la intervenció comunitària en barris com el de Sant Roc de Badalona o el Centre Històric de Manresa


La fase pilot del pla ‘Barris amb futur’, aprovat pel Govern el passat mes d’octubre i que té per objectiu intervenir amb polítiques socials i urbanes en zones del territori considerades d’especial complexitat, es desplegarà en 20 barris d’arreu de Catalunya durant el 2024.

Entre aquests, hi ha el barri de Sant Roc a Badalona; Sant Cosme, al Prat de Llobregat; Pont Major, a Girona; el Centre Històric de Manresa; la Mariola de Lleida o el barri de Sant Salvador a Tarragona. “Tots tenim identificades parts del nostre país que es queden despenjades, al marge, i on el risc de fractura és absolutament rellevant”, ha afirmat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en unes jornades organitzades aquest dilluns per explicar el projecte.

L’objectiu de la iniciativa és revertir la “pobresa severa” i actuar en barris on gran part de la població es troba en situació irregular o sense recursos i que també presenten risc de degradació urbanística, manca d’espais verds de qualitat i una elevada contaminació. Tal com ha reivindicat el titular de Drets Socials, el pla posa el focus en la intervenció comunitària i la capacitat d’organització de les diferents administracions.

“La convicció és que allò que pot ajudar a marcar la diferència en aquests barris té a veure amb reforçar el capital comunitari i les xarxes comunitàries del territori”, ha assegurat Campuzano. En aquest sentit, el projecte dissenyat per Drets Socials busca generar “capital social” per revertir la pobresa crònica i, conseqüentment, provocar una millora de les condicions de vida de la població que permeti disminuir “l’èxode de barri” per raons socioeconòmiques.

Segons ha detallat el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, els barris s’han escollit d’acord amb criteris quantitatius —amb indicadors com ara població migrant amb renda baixa-mitjana, població amb estudis baixos, joves sense estudis, població ocupada, renda mitjana per persona i treball de baixa qualificació— i criteris qualitatius basats en la capacitat de resposta del territori tant des de l’àmbit institucional com des de l’acció comunitària.

El projecte vol intervenir en àmbits com l’educació, el lleure, l’accés a la cultura i sanitat, o la llengua

Per revertir els indicadors socioeconòmics, cadascuna de les àrees identificades haurà de dissenyar per consens una estratègia d’intervenció que prioritzi les necessitats socials més importants a atendre. Les accions concretes es decidiran des del territori, però partiran d’uns eixos comuns: la millora dels espais de sociabilitat, com ara els equipaments, els espais públics o l’organització veïnal; i la millora de les condicions de vida dels ciutadans. En tercer lloc, es treballarà per fomentar la igualtat d’oportunitats, sobretot pel que fa a la infància i l’adolescència. En aquest àmbit, s’actuarà des de l’educació, el lleure, l’accés a la cultura, la llengua, l’equitat de gènere, o la salut; motiu pel qual el projecte, tot i estar liderat per Drets Socials, comptarà amb la intervenció d’altres departaments com el d’Educació, Salut, Empresa i Treball o Cultura.

Segons ha detallat Godàs, la definició dels projectes es desenvoluparà a partir d’ara i fins al mes de juny. Per al desenvolupament del projecte, s’establiran “espais de governança” on les diferents administracions col·laboraran amb associacions veïnals, el teixit associatiu, les entitats del tercer sector, xarxes de l’economia social i empreses. Paral·lelament, es farà un acompanyament acadèmic orientat a l’anàlisi de les necessitats socials i, entre juny i novembre, es duran a terme formacions tècniques per al desplegament de les actuacions.

D’altra banda, el titular de Drets Socials ha anunciat que la setmana vinent el departament obrirà una línia de subvencions per a cinc dels vint barris inclosos en el programa destinades a actuacions per lluitar contra la pobresa infantil.

Preguntat per si el programa es podrà desplegar si les eleccions del 12M porten un canvi de govern de la Generalitat, Campuzano ha defensat que el projecte té el “suficient consens de país” perquè “passi el que passi” es mantingui.

Més enllà dels 20 barris, per atendre l’àmbit rural i els micropobles, el Govern també desplegarà el projecte pilot en 40 petits municipis, on se centraran els esforços en l’accés als serveis públics i l’activitat comunitària supramunicipal. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article