Els infants assassinats per violència masclista aquest 2024 ja igualen els dels darrers deu anys junts

Save the Children reclama que els pares no puguin veure els fills en casos de violència de gènere


La violència masclista és també una forma de violència contra la infància, ha recordat Save the Children, que ha lamentat que 60 infants han estat assassinats des del 2013 a causa d’aquesta xacra, deu dels quals a Catalunya. Des de principis d’any, la xifra de nens i nenes assassinats per aquesta mena de violència ascendeix a tot l’Estat, cinc dels quals a Catalunya. Això significa que aquest 2024 hi ha hagut tants infants assassinats a Catalunya com en els últims deu anys.

L’entitat ha enviat aquest missatge coincidint amb la reunió del ple de l’Observatori Estatal de Violència sobre la Dona, que té lloc aquest dimarts i que espera que torni a posar la infància al centre. 

La responsable de polítiques de Save the Children a Catalunya, Ona Lorda, ha lamentat que en els casos de violència de gènere moltes vegades els infants passen a un segon pla, “quan són també víctimes directes”. Per això, Lorda ha reclamat garantir la seva protecció.

D’altra banda, l’entitat ha remarcat que 443 infants s’han quedat orfes a causa de la violència de gènere arreu de l’Estat, deu en els primers mesos del 2024.

Davant d’aquesta situació, Save the Children ha recordat que la Llei orgànica de protecció a la infància i l’adolescència enfront de la violència, aprovada fa tres anys, recull les consideracions sobre la violència de gènere i el seu impacte en infants i adolescents, a qui considera com a víctimes, i contempla diverses mesures per a la seva protecció.

En aquest sentit, apunta que les administracions públiques han de prestar especial atenció a la protecció de l’interès superior dels infants i adolescents que conviuen en entorns familiars marcats per la violència de gènere, garantint la detecció d’aquests casos i assegurant la protecció. A més, s’ha de procurar una recuperació integral de mare i fills.

Amb aquest context legal, Lorda ha afirmat que és “fonamental” que aquestes mesures s’implementin de manera efectiva, incloent-hi la suspensió de la custòdia compartida i el règim de visites en els casos en els quals l’infant hagi presenciat o patit violència de gènere. “Un maltractador mai pot ser un bon pare”, ha afirmat.

Save the Children ha apostat també per incorporar un enfocament d’infància a les polítiques públiques sobre violència de gènere, i garantir que en les decisions sobre les mesures de protecció prevalgui sempre la consideració sobre la seguretat de l’infant.

En aquest sentit, ha recordat que el 2021 a Catalunya es va adoptar un decret llei per protegir la vida i la seguretat dels infants víctimes de violència de gènere contra les seves mares. Aquest va modificar articles del Codi Civil català que establia que els progenitors amb indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista tindran prohibides les estades, les visites i les comunicacions amb els seus fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article