38 anys generant oportunitats

El passat 3 d'octubre l'Associació Alba va donar el tret de sortida a una sèrie d'actes que, d'ara al desembre, commemoraran els seus gairebé quatre decenis d'existència


(pdf)

El mural simbòlic "Tots som Alba" elaborat per tots els serveis de lʼentitat ha donat el tret de   sortida als actes de celebració del 38è aniversari. Entre tots els que hi ha destaca el partit de futbol Solidari que es durà a terme el dia 10 dʼoctubre al camp de futbol de la UE Tàrrega, coincidint amb el Dia Mundial de la Malaltia Mental i del 3 al 15 de desembre la Sala Marsà de Tàrrega acollirà una exposició de fotografies sobre retrats i instants quotidians a lʼAssociació Alba realitzat pel fotògraf lleidatà Emili Morreres.  

LʼAssociació Alba està atenen actualment a 234 persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental de les comarques de lʼUrgell i la Segarra. Ofereix una atenció integral a la persona oferint serveis des de lʼEscola especial, passant per la residència, el Centre   Ocupacional, serveis dʼesport i oci i compta també amb un Centre Especial de Treball (CET) des dʼon impulsen diferents activitats empresarials que donen ocupació a persones amb discapacitat: el restaurant El Gat del Rosal, el serveis de bugaderia, neteja i jardineria, la cuina per col·lectius, lʼobrador de Galetes artesanes El Rosal, el servei de projectes educatius Quàlia i les botigues Alba.   

Amb uns 233 treballadors (63 amb discapacitat), lʼAssociació Alba és una de les empreses més grans de Tàrrega i la seva activitat continua creixent malgrat les dificultats. "Fa més de dos anys que estem patint retallades importants tant al CET com en diferents serveis, però amb els 38 anys de vida hem passat per situacions força difícils, com quan vam perdre 50 llocs de treball de cop per la deslocalització de lʼempresa Furas, i que hem sabut superar amb lʼesforç i implicació de tots els professionals i el suport de molta gent. Si ho hem fet altres vegades, també ho podem fer ara", explica Maite Trepat, directora de lʼentitat des de fa més de 15 anys.  I afegeix: "No ens podem quedar aturats, dʼoportunitats nʼhi ha. Aquest any hem començat a gestionar la Casa de Colònies Verge Blanca de Llesp i nʼestem molt contents. També amb el   Rosal estem iniciant una nova etapa dʼexpansió que esperem que generi a llarg termini els beneficis que necessitem per a garantir una millor viabilitat de lʼentitat i dependre cada vegada menys de les subvencions".

LʼAssociació Alba compta actualment amb el suport de més de 500 socis i més dʼuna 40ena de voluntaris que col·laboren de manera puntual donant un cop de mà a diferents serveis. "A través del projecte AMICS oferim la possibilitat a qui vulgui dʼoferir el seu temps o coneixements realitzant acompanyaments, fent tallers de perruqueria o ajudant a empaquetar   galetes al Rosal. Tot és possible i tot està per fer", explica Lluís Nadal, responsable del projecte AMICS.

Un dels temes que hi ha sobre la taula de negociacions és la congelació de noves places. "Tenim gent en llista dʼespera per a poder entrar a algun dels serveis i no els podem oferir cap resposta. Fins al punt que lʼany vinent 5 nois i noies de lʼEscola Especial Alba acabaran lʼescola i ara mateix no els podem garantir la continuïtat al Centre Ocupacional. Com els hi dius als seus pares que sʼhan de quedar a casa?", explica Trepat.  La manca de places dʼhabitatges és també un repte pendent. Actualment les dues residències estan plenes i sʼestan plantejant noves vies com la construcció dʼuna nova residència o tallers per a fomentar lʼautonomia de les persones i donar-los les eines per a poder viure sols o compartir pis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article