Catalunya, la segona comunitat amb més pacients en llista d'espera

La mitjana d'espera és de 130 dies segons la memòria de l'Associació El Defensor del Pacient.


Catalunya és la segona comunitat de l'estat espanyol amb més pacients en llista d'espera amb un total de 83.500 persones. Andalusia la precedeix amb 95.000 persones i Madrid, amb 70.000 persones, és la tercera comunitat amb la llista d'espera més llarga. Aquestes són les dades que ofereix la memòria de l'Associació El Defensor del Pacient presentada aquest dimecres.

Pel que fa a la mitjana de dies de retard, la llista l'encapçala Castella-la-Manxa amb 160 dies seguida de Catalunya, amb una mitjana de 130 i Canàries, amb 120 dies. Els que menys s'han d'esperar són els bascos (50 dies), el riojans (60) i els asturians (75). Segons la presidenta de l'associació, Carmen Flores, les llistes d'espera van pujar "de forma espectacular" al llarg del 2013, amb 623.800 pacients esperant una intervenció quirúrgica i una demora que arriba a una mitjana de 100 dies.

La tercera comunitat on s'ha registrat un nombre més alt d'incidents, després de Madrid i Andalusia, és Catalunya, on la majoria de les queixes se centren en les llistes d'espera i el centre sanitari més denunciat és l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, a Barcelona.

Flores atribueix totes aquestes problemàtiques a les polítiques d'austeritat del Govern que, en paraules de Flores, es tradueixen en "retallades de la salut i la vida" dels pacients. Flores ha criticat que la "falta de personal i mitjans" és la principal causa "anècdotes molt greus, pròpies d'un país tercermundista", i ha posat com a exemples el fet que una única infermera hagi d'atendre deu pacients o que un TAC espatllat triga diversos dies a arreglar-se. "Una persona pot anar al metge i esperar dos o tres anys perquè l'operin. És escandalós, estem amuntegats com porcs a les consultes", ha considerat Flores.

La titular d'El Defensor del Pacient s'ha encarat als governants i els ha acusat de "no tenir vergonya" de "jugar amb la salut i la vida de les persones". Flores ha ironitzat sobre la seva "inventiva a l'hora de recaptar" però ha subratllat la seva poca capacitat per "solucionar els problemes dels més vulnerables".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article