Creixen els infectats per malalties de transmissió sexual

L'Agència de Salut Pública impulsa un programa que permet fer un diagnòstic precoç i facilitar el tractament de malalties com la clamídia i el gonococ


En un any les infeccions per clamídies i gonococ han augmentat un 17% i un 71% respectivament a Catalunya i en 10 anys (2005-2014) s'ha multiplicat per quatre i per cinc. Davant d'aquest increment, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha presentat aquest dimecres un programa de cribatge en els col·lectius més afectats per facilitar un diagnòstic precoç i un tractament adequat.

Aquestes dades arriben dos mesos i mig després que l'Aspcat presentés un  informe que assegurava que la sífilis i la gonorrea segueixen fora de control i marquen nous màxims històrics.

El programa està centrat en la clamídia, que pot causar infertilitat i fins i tot pot ser mortal, i el gonococ, el causant de la gonorrea. Aquestes infeccions són molt freqüents, però en una primera fase no presenten símptomes. El seu tractament és senzill, no obstant, si no s'hi posa remei, poden causar complicacions i poden afavorir l'aparició d'altres infeccions més greus com el VIH.

De moment, el cribatge s'ha posat en marxa en els col·lectius amb més prevalença, que són la població homosexual i els joves d'entre 15 i 24 anys, ja que els darrers "tenen una percepció baixa o molt baixa del risc" i "poc coneixement d'aquestes malalties", segons ha assegurat el director del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat, Jordi Borja.

En una fase pilot, la prova es farà a 1.250 persones, amb la col·laboració de dues entitats: BCN Checkpoint i el Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat. Fins el moment se n'han analitzat més de 500. D'aquestes, més d'un 22%, la majoria joves gais, han donat positiu en alguna de les dues infeccions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article