Augmenten les reclamacions per una ‘demora excessiva’ en la llista d’espera per a proves diagnòstiques

El 43% de la població catalana prioritzaria destinar els recursos sanitaris a la reducció de les llistes d’espera


El nombre de reclamacions per una "demora excessiva" en la llista d'espera sanitària per a una prova diagnòstica va augmentar un 16,25% el 2015 a Catalunya respecte a l'any anterior, segons dades del Departament de Salut recollides per Europa Press. Això significa que es van registrar 341 queixes més respecte les 2.098 de l’any 2014.

Les llistes d’espera és un dels principals handicaps del sistema sanitari català. Segons l’últim estudi del CEO ‘Òmnibus de la Generalitat de Catalunya 2016’, que té per objectiu obtenir informació demoscòpica sobre la situació actual i l’impacte de les polítiques que es duen a terme, el 43% de la població entrevistada prioritzaria la destinació dels recursos sanitaris a la reducció de les llistes d’espera.

Entre els anys 2011 i 2015, el nombre de reclamacions per aquest motiu ha passat de 1.562 a 2.439, la qual cosa suposa un 56,14% més. La tendència només es va trencar l’any 2014, quan hi va haver un descens respecte l’any anterior.

No obstant això, les queixes per demora excessiva per llista d’espera per a intervenció quirúrgica van caure un 24,1% en un any, ja que van passar de 7.370 al 2014 a 5.592 al 2015.

Toni Barbarà, un dels portaveus de Marea Blanca Catalunya, ha qualificat el nombre de reclamacions de "xifres absolutament insuportables" i va assegurar que hi ha un gran nombre de queixes que no es formalitzen perquè "és evident que no hi ha una dinàmica instal·lada de reclamació" i alguns pacients "són derivats a centres privats o opten directament per aquesta via".

La situació actual

Tal i com va informar el Social.cat el passat mes d’agost de 2016, hi ha 161.730 persones en llista d’espera per a ser operades i 138.606 persones en llista d’espera per a proves diagnòstiques. Ara bé, malgrat que augmenten les llistes d’espera, ha crescut un 3,8% el nombre d’intervencions quirúrgiques el juny de 2016 i s’ha reduït el nombre de persones que superen els terminis garantits d’espera per operacions.

Per a Salut, la reducció de les llistes d’espera és una “prioritat”, com ha expressat divendres passat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El mateix ha subratllat que el Govern no renunciarà al pla de 96 milions d’euros per reduir les llistes que va frenar la no aprovació dels pressupostos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article