Es dupliquen les denúncies per assetjament escolar contra el col·lectiu LGTBI

L’Observatori Contra l’Homofòbia alerta que el Govern encara no desenvolupa el règim de sancions de forma adequada i avisa del risc de banalitzar els insults com a agressió


Les denúncies per assetjament escolar contra el col·lectiu LGTBI es dupliquen a Catalunya. Així ho alerta l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) en el seu darrer informe anual. Si el 2015, es van registrar només cinc incidències, el que suposava un 4,4% de les 113 registrades, aquest darrer any se n’han presentat onze casos, un 13,1% del total de 84 incidències recollides.

"Cal un full de ruta clar per afrontar aquestes situacions i el protocol contra el bullying hauria de ser una de les primeres mesures a implementar-se", ha subratllat el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, que ha assenyalat també que manquen recursos i un calendari clar. També ha reclamat que les víctimes de bullying per discriminació de gènere o d’orientació sexual tinguin altres vies de denúncia més enllà de la família i les escoles i

Una llei que encara desenvolupa el règim de sancions

L’estudi revela també que les agressions, ja siguin físiques, verbals o directament assetjament, representen encara la major part de discriminacions. En concret, representen el 30,9% de les reclamacions fetes a l’organisme. En aquest sentit, Rodríguez ha alertat del perill de banalitzar els insults, ja que, tot i la Llei 11/2014, fins ara la Generalitat només ha sancionat una persona per expressions vexatòries.

De fet, a les conclusions de l’estudi, l’observatori denuncia la manca de desenvolupament del règim d’infraccions i sancions de la llei. "Això provoca que es dispari el percentatge de casos que usen el deure d’intervenció com a itinerari principal d’actuació per mirar de solucionar-lo", ha afirma Rodríguez. "Hi ha la llei i les eines, però no donen una resposta", ha afegit el president.

Lleida, la demarcació on més s’ha denunciat

L’informe també revela que és Lleida la demarcació on s'han denunciat més, segons el pes poblacional, amb el 38,5% dels casos, seguida per Barcelona (32,7%). A més, les incidències per LGTBIfòbia a les xarxes socials han disminuït i han passat de representar el 13,3% del total el 2015, amb quinze casos, al 4,8%, amb quatre, el 2016. Rodríguez ha explicat que és molt complex tirar endavant les denúncies d'aquests casos, perquè moltes vegades els agressors no actuen amb el nom real i, a més, hi ha legislacions de diversos països implicats.

Consulta l'informe L'estat de la LGTBIfòbia a Catalunya (2016) de l'Observatori contra l'Homofòbia

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article