La PAH ocupa bancs a Barcelona, Tarragona i Blanes a favor de la seva proposta de llei d'habitatge

La plataforma vol garantir el “descans real” per a totes les persones que pateixen l'emergència habitacional


La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha protagonitzat aquest dimecres noves accions reivindicatives a Barcelona, Blanes i Tarragona. També s'han mobilitzat en desenes de municipis de l'Estat espanyol. Les accions s’han dut a terme per donar suport a la seva proposta de llei d’habitatge, presentada el passat mes de març al Congrés. Amb aquesta llei, la plataforma vol garantir el “descans real” per a totes les persones que pateixen l’emergència habitacional, així com demanar més drets col·lectius en matèria d'habitatge. La proposta recull mesures per acabar amb els desnonaments, les deutes de per vida, els lloguers impagables, els habitatges buits i els talls de subministres.

Els activistes han decidit convertir les oficines en “platges” com a forma de protesta front als directius de bancs i subministradores. “Estan de vacances als seus iots mentre continuen produint-se 173 desnonaments cada dia”, ha destacat Luís Sanmartin, portaveu de la campanya de la llei d’habitatge de la PAH a Barcelona.

També ha remarcat que, actualment, un 11% de la població està patint pobresa energètica. Per això, des de la plataforma han reivindicat la necessitat que la nova llei arribi a totes les famílies afectades. “Volem que les propostes estiguin recollides i garanteixin una seguretat a la que puguin adherir-se totes les famílies de l’estat”, ha explicat Luis Sanmartí.

En aquest context, el portaveu ha remarcat que des del naixement de la plataforma, fa ara vuit anys, han aconseguit parar milers de desnonaments, arrencar milers de dacions de pagament i milers de lloguers socials, així com reallotjar a 3.500 persones a través de la campanya de la Obra Social la PAH. Una xifra que “ha superat” les mesures del PP, ja que sols van arribar a millorar la situació d’un 1% de les famílies afectades, ha explicat Luis Sanmartin.

El ‘descans real‘ per a totes les famílies

Aquesta nova campanya arriba després que el 2013 la plataforma va presentar una ILP hipotecària al Congrés, amb més d’un milió de signatures, per frenar la situació mitjançant una moratòria dels desnonaments, la regularització del lloguer social i la dació en pagament retroactiva.

El portaveu de la plataforma ha destacat que el PP va “bloquejar” aquestes demandes. No obstant, el proper setembre es registrarà la proposta, i el portaveu de la campanya ha destacat que ja compten amb el suport públic de grups de 14 parlaments autonòmics i més d’un centenar d’ajuntaments. “Anem a interpel·lar a qui faci falta per a que aquestes mesures es tramiten i s’aproven”, ha conclòs.

En defensa d’aquest plantejament, l'últim mes també s’ha realitzat una campanya de difusió amb el lema ‘Descans Real Ja’, que ha consistit en la distribució d’adhesius amb aquesta consigna a diferents municipis arreu de l’Estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article