UGT denuncia que els treballadors dels centres de la DGAIA van patir 235 accidents per agressió o contenció el 2017

El sindicat trasllada a Inspecció de Treball la “inseguretat” dels professionals i la “manca de voluntat de l'administració”


La UGT de Catalunya ha denunciat aquest dimecres davant Inspecció de Treball la "inseguretat" dels professionals dels centres públics de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i la "manca de voluntat de l'administració per posar mesures per solucionar-ho". UGT assenyala que el 2017 els treballadors dels quinze centres públics de la DGAIA van patir un total de 286 accidents laborals, dels quals 235 (82%) van ser per motiu d'agressió o contenció dels menors ingressats. El sindicat puntualitza que les dades són provisionals, perquè als delegats de prevenció continuen rebent accidents produïts l'any passat. La UGT alerta que els accidents per motiu d'agressió o contenció han augmentat un 8,3% respecte al 2016, quan se'n van registrar 217, i un 422,2% respecte al 2013, amb 45 (86 el 2014; 135 el 2015, segons dades de la UGT).

El sindicat denuncia que les agressions que pateixen professionals per part de menors ingressats no s'han reduït, si bé el juliol passat es va implantar un protocol de prevenció i actuació davant les situacions de violència als centres de protecció a la infància i adolescència de la DGAIA, i que l'administració no compleix "moltes de les actuacions" a què es va comprometre. La UGT alerta que els treballadors dels centres "no perceben que hagi augmentat la seguretat", sinó més aviat al contrari, i retreu a la Generalitat "una autèntica manca de voluntat" per trobar "mesures que solucionin de veritat aquest gravíssim problema". "L'Administració no es pot escudar dient que ha fet un protocol (que no desenvolupa) o que hi ha meses tècniques on s'està abordant el tema”, subratlla el sindicat en un comunicat.

La UGT alerta que no s'ha desenvolupat el mecanisme de suport jurídic que va quedar pendent en el moment de la signatura del protocol i que no s'estan comunicant les agressions al Plenari del Comitè de Seguretat i Salut Laboral. Segons el protocol, el Servei de Prevenció ha de presentar un registre de totes les agressions o situacions de violència en cada centre i, després de dos plenaris, la UGT ressalta que no s'ha mostrat cap document en aquest sentit. Segons el sindicat, hi ha centres que no han fet un treball de comunicació i desenvolupament per adaptar el protocol a la seva realitat i adverteix que hi ha mancances; per exemple, no s'estableixen pautes en la conducció de vehicles amb menors d'edat ingressats.

El sindicat denuncia que en la majoria de centres hi ha menors d'edat ingressats amb conductes de violència reiterades tant als treballadors com als companys i que no reben cap resposta més enllà de les actuacions internes. El protocol estableix que davant els casos més greus de menors d'edat que cometen agressions de manera reiterada, la DGAIA s'ha de coordinar amb la Fiscalia de Menors i Serveis de Salut Mental per agilitzar les actuacions i possibles trasllats. Aquesta coordinació amb Fiscalia s'ha de dur a terme per part de la direcció del centre, el Servei Territorial on pertany i el referent que tingui.

La UGT també assegura que els tres centres d'infància que depenen del Consorci de Serveis Socials de Barcelona -participat per la Generalitat i l'Ajuntament- no apliquen el protocol, tot i ser institucions públiques d'atenció a la infància i l'adolescència "a tots els efectes" i "amb problemes de violència a tots ells". UGT detalla que el Centre d'Acollida Els Llimoners no disposa de seguretat durant moltes hores, mentre que hauria de tenir-ne durant tot el dia per la condició de centre d'acollida. L'organització sindical també assenyala que el centre rep ara menors estrangers no acompanyats, quan el seu encàrrec institucional era de centre d'acollida per a infants de 0 a 12 anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article