Un centenar d’entitats exigeixen més recursos per combatre la pobresa infantil

Alerten que els infants més pobres pateixen més problemes de salut mental, nutricionals, odontològics i oftalmològics


Els infants que pertanyen a famílies amb menor nivell socioeconòmic presenten més trastorns nutricionals, odontològics, oftalmològics i sobretot de salut mental. Així ho asseguren responsables de l'Hospital Sant Joan de Déu i de l'Associació Educativa Nova Quitxatlla, que indiquen que en els darrers anys, a causa de la situació de crisi econòmica, la problemàtica s'ha cronificat en molts nuclis familiars.

Revelen que aquests nens i nenes presenten fins a cinc vegades més morbiditat, consumeixen més psicofàrmacs i visiten amb més freqüència els centres de salut mental (el 5,9% de les noies i l'11,4% dels nois). El centre sanitari i l'entitat han fet públic un manifest que compta amb el suport d'un centenar d'ens socials i vol obrir diàleg amb les administracions i la resta d'actors per exigir una resposta “coordinada i més recursos” per combatre la pobresa infantil. Aquest text s'ha fet arribar al Síndic de Greuges.

En una jornada sobre pobresa infantil que s'ha celebrat aquest dijous a l'Hospital Sant Joan de Déu, els experts han posat sobre la taula aquesta problemàtica i han alertat que, tot i que la situació de crisi econòmica sembla superada, hi ha moltes famílies i infants que n'arrosseguen les conseqüències. “Com a entitat estem recollint ara els efectes reals de la crisi”, ha assegurat Carlos González, director de l'Associació Educativa Nova Quitxalla que remarca que, anys enrere, va produir-se un impacte econòmic molt important que en molts infants va desencadenar situacions i malalties que no s'han aturat.

González ha advertit, a més, que “el llindar de la pobresa ha canviat” i que famílies de classe mitjana que abans tenien un petit negoci i “anaven fent” ara es troben en una situació precària. “Potser tenen feina però no arriben a final de mes”, ha assegurat el representant del món social, que diu que estan treballant amb “perfils molt diferents”.

En aquesta línia s'ha expressat la responsable de l'Experiència amb el Pacient de l'Hospital Sant Joan de Déu, Maria Dolors Navarro, que ha alertat que els infants no disposen de recursos per adaptar-se a certes situacions d'estrès.

“En un nen el seu cervell s'està desenvolupant i una situació de desnonament, manca d'aliments, falta de lleure o educació pot afectar-lo greument”, ha comentat l'especialista que indica que si aquest estrès es manté en el temps “pot derivar en problemes d'ansietat, depressió, trastorns d'aprenentatge, dèficits d'atenció i un munt de patologies psicològiques i psiquiàtriques”. Alhora, ha assenyalat que es tracta d'un “bucle” del qual és difícil sortir.

A banda d'aquesta tipologia de malalties, els infants amb menys recursos també presenten fins a cinc vegades més morbiditat i tenen més possibilitats de desenvolupar problemes odontològics o oftalmològics.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article