La FaPaC destapa amb xifres com Ensenyament protegeix l’escola privada en la preinscripció

L'entitat alerta que en l’oferta inicial de P3, el Departament va tancar 86 grups públics per al curs 2018-2019 respecte l’any anterior, mentre en va oferir 26 més a la concertada


La Federació de Pares i Mares d’Alumnat de Catalunya (FaPaC) està convençuda que el Departament d’Ensenyament beneficia l’escola privada concertada per sobre de l’escola pública. Assegura que ho fa a través d’una preinscripció que titlla de “procés caòtic”, i que dona una “resposta improvisada a la demanda de les famílies”. A més, ho intenta demostrar amb xifres.

Així, la federació alerta que en l’oferta inicial de P3, el Departament va preveure 86 grups públics menys per al curs 2018-2019 respecte al nombre de matriculats de l’any anterior, mentre en va oferir 26 més a la concertada. “El procés ha estat marcat per una manca de places públiques per cobrir la demanda de les famílies”, ha assegurat la presidenta de l’entitat, Belen Tascón.

Expliquen des de la FaPaC que el fet que la conselleria hagi ofert menys places a la pública de les que es podien preveure tenint en compte els matriculats anteriors, ha obligat a crear “de forma improvisada” 84 grups més. En canvi, a la concertada, finalment, en van sobrar 29.

Una cosa similar ha ocorregut amb la planificació de la preinscripció als grups de 1er de l’ESO, on Ensenyament va preveure 17 grups menys a la pública i va mantenir, en canvi, una xifra estable a la concertada. A la pràctica, aquesta falta en la planificació ha ocasionat s’hagin ofert 53 grups més al sistema concertat, mentre n’han faltat a la pública. “Però el que és més preocupant és que el curs 2019-2020 i 2020-2021 mancaran en la planificació 39 grups i 145 grups, respectivament!”, ha alertat Tascon.

Explica l'entitat que, malgrat la tendència contrastada que les famílies prefereixen l'educació pública, el Departament “segueix, any rere any, reduint grups públics de P3 i creant places de 1er de la ESO molt per sota de la demanda”. A més, asseguren que aquesta resposta a les famílies “s'improvisa” amb l'augment de la ràtio legalment establerta, la creació de grups bolet i el desplaçament de les famílies del seu barri o població”.

A més, afirmen que aquest període de preinscripció s'ha caracteritzat “per una manca de transparència intencionada per evitar que les famílies poguessin tenir la informació adequada, en temps i forma”. També alerten que les xifres de preinscripció Ensenyament ja les havia ofert en aquestes dates en períodes anteriors i no entenen com encara no s'han fet públiques.

La “por” de les famílies

A més, la FaPaC denuncia que el procés d’inscripció pressiona les famílies a acceptar opcions que no són les desitjades. “El Departament d’Ensenyament ha utilitzat el mecanisme de la port, forçant les famílies a acceptar una plaça concertada laica o religiosa per por a no poder escolaritzar els seus fills”, ha assegurat la vicepresidenta de l’entitat, Xènia Amorós.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article