Creen un ‘escape room’ per conscienciar als estudiants i professionals sanitaris sobre els refugiats

Els experts de la salut internacional inclouen les activitats lúdiques dins dels seus projectes formatius


El Programa de salut internacional de l'ICS (PROSICS) i el Vall d'Hebron-PROSICS han creat un joc d'escapada en viu o 'escape room' per conscienciar estudiants i professionals sanitaris sobre la situació històrica, geogràfica, social i vivencial de les persones refugiades a qui atenen.

També va dirigit a associacions que atenen persones immigrants. Els experts en salut internacional de la institució han fet un pas més en els projectes formatius més complets i ara han inclòs també les activitats lúdiques dins dels seus recursos. Per la seva experiència en l'atenció a persones refugiades creuen que poden dissenyar diferents iniciatives formatives enfocades a com atendre-les.

El Refugee escape room és un joc de proves on “els participants es posen en la pell de les persones refugiades, una aproximació al drama que suposa engegar un procés migratori a contracor”, ha explicat el responsable del PROSICS, del Vall d'Hebron PROSICS i de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron-Drassanes, Israel Molina.

Segons la creadora del projecte i una de les metgesses de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d'Hebron Drassanes, Núria Serre, “les formacions amb elements lúdics milloren el nivell de coneixements i el grau de satisfacció dels participants també és més elevat”.

Formar professionals sanitaris perquè desenvolupin empatia

Els professionals de la sanitat pública formen part dels equips sanitaris que s'encarreguen de donar cobertura a les persones que arriben a Catalunya amb aquesta casuística a més de vetllar per la salut d'aquelles persones que viatgen als seus països d'origen. Segons l'ICS, aquests coneixements els permeten poder formar altres professionals perquè desenvolupin una major empatia vers aquests col·lectius i puguin donar-los una atenció més adequada a la realitat que han viscut durant el procés migratori.

Refugee escape room està pensat perquè es faci durant una hora i mitja en grups de cinc o sis persones que es converteixen en famílies amb membres de diferents edats, estudis i salut. Cada família haurà de superar tota una sèrie de proves en què s'han de resoldre enigmes entorn del procés migratori, els seus efectes a tot el món i al llarg de la història. Hauran de passar pel control de passaport, el control sanitari, la sala de tractament, el control d'educació, el nivell de llengües, l'homologació de títols i el pas de formulari.

Totes aquestes proves busquen simular les situacions que viuen els refugiats així que el projecte ho enfoca com si fos un viatge a Mart on et parlen en “marcià” i no intenten entendre't, només et deixen passar si tens un nivell d'estudis que aportar o que et rebutgin per tenir una malaltia fins i tot mental.

Una de les participants de l'activitat que és metgessa especialista en família i comunitària, Sara Davies, ha explicat que creu que és una gran forma de portar als professionals i als estudiants una activitat divertida que els sensibilitzi de la veritable situació dels refugiats. “L'únic és que com és una competició intentes anar ràpid en tot moment i això pot arribar a fer que no s'interioritzin els conceptes que t'expliquen però al final, quan després de treballar tant no et deixen arribar a Mart, es veu molt clara la injustícia que viuen”, ha comentat Davies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article