El Govern reconeix “problemes” en la Renda Garantida i denega el 73% de les sol·licituds

Des que la llei va entrar en vigor ara fa un any, només s’han acceptat 5.043 expedients nous


Quan tot just fa un any de l’entrada en vigor la Renda Garantida, el conseller Chakir el Homrani ha reconegut “problemes” en el desplegament de la llei que “han afectat als col·lectius més vulnerables”. “Hem perdut vuit mesos i ara ho estem intentant recuperar”, ha admès el conseller, que espera començar el 2019 amb un reglament consensuat amb els agents socials que ajudi a acotar la llei, agilitzar la burocràcia i ampliar el nombre de persones beneficiàries. De fet, les dades de la conselleria confirmen que el 73% de les sol·licituds que s’han tramitat fins ara han estat denegades i només un 10% s’han aprovat.

En concret, el Homrani ha desgranat fins a tres grans impediments que han endarrerit la implementació. El primer, “l’anormalitat democràtica del 155”, que ha impedit constituir la comissió de seguiment amb els agents socials i elaborar el tan esperat reglament. El segon, que hi ha col·lectius en risc de pobresa que han quedat fora de l’ajuda i que només s’incorporaran quan s'aprovi el reglament. I el tercer, que el Govern s’està trobant amb incompatibilitats en el cas de les persones que volen complementar ajudes que reben de l’Estat espanyol amb la Renda Garantida.

Aquest darrer problema ha bloquejat durant mesos fins a 17.000 expedients i, ara, encara en queden 10.000 per resoldre. En aquest sentit, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha reconegut que “encara no han trobat una solució”, però esperen fer-ho abans de finals d’any. Es dona el fet que moltes d’aquestes prestacions estatals (el programa PREPARA, el subsidi de l’atur, entre altres) tenen limitacions, perquè la Llei General de la Seguretat Social estableix que si la prestació amb la qual es vol complementar l’ajuda estatal supera el 35% de l’import, la persona ha de renunciar a aquesta ajuda estatal. El PP s’havia compromès a reformular la llei, però amb el canvi de govern espanyol, ara en mans del PSOE, s’han de reprendre les negociacions.

Totes aquestes complicacions, sumades a l’efecte crida i a les grans expectatives, que van ocasionar un enorme volum de sol·licituds, han tingut un resultat ben palpable: s’han denegat més sol·licituds de les que la conselleria voldria. En total, ha explicat el director general d’Economia Social, Josep Vidal, s’han denegat el 73% dels expedients nous, 36.443 dels 49.603 que han estat valorats (69.197 han estat tramitats i la resta queden pendents, entre ells els que complementen prestacions de l'Estat i que estan bloquejats). Els dos principals motius de denegació són que les persones tenen ingressos superiors al llindar o que ja tenen una feina.

Així, només s’han aprovat finalment 5.043 sol·licituds, un 10% del total d’expedients valorats. A més, s’han desestimat en segona instància 5.350 i 2.767 estan pendents encara de més requeriments. Les xifres, però, són molt volubles i depenen de les noves sol·licituds que es van tramitant. Cal tenir en compte que cada expedient es tramita per unitat familiar i pot incloure diverses persones.

Nous col·lectius es beneficiaran de l’ajuda

Enguany, el Departament preveu invertir 309 milions d’euros en la Renda Garantida. En total, hi ha actualment unes 113.000 persones beneficiàries de la prestació. Unes 68.300 ho són amb la Renda Garantida com a prestació total, 60.000 de les quals provenen de l’antiga Renda Mínima d’Inserció. Les 45.363 restants complementen altres prestacions, com les persones pensionistes o les que reben ajudes estatals.

A partir d’aquest setembre, totes aquestes persones beneficiàries veuran incrementats els seus ingressos. Cal recordar que, quan es va aprovar la llei fa un any, ja es va establir que la seva aplicació seria progressiva i no serà fins al 2020 que es cobrarà el 100% de la prestació. Així doncs, si aquest primer any una persona sola ha rebut 564 euros, aquest segon any rebrà 609 euros. En el cas de les unitats familiars de dos membres, l’ajuda fins ara era de 836 euros i, a partir d’ara, serà de 896 euros. Per cada infant a càrrec se seguirà rebent 75 euros, fins a tres fills.

Quan s'aprovi el reglament, s’ampliarà també el nombre de col·lectius que es podran beneficiar de l’ajuda: s’hi afegiran les persones sense llar, les dones víctimes de violència masclista, les persones amb algun trastorn mental i les que són ateses en l’àmbit residencial. Obrir el ventall de sol·licituds a nous col·lectius i agilitzar el procediment de sol·licitud, ha explicat Vidal, permetrà que persones a les que fins ara se’ls havia denegat la prestació puguin tornar-se a presentar.

2.655 persones han trobat feina

Per rebre la Renda Garantida, la persona ha d’estar disposada a seguir un pla d’inserció laboral. En total, ha informat la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Antònia Garau, 2.655 persones han trobat ja una feina a través d’aquest programa, però no ha pogut aclarir si molts d’aquests contractes són temporals o parcials. Sí que ha afirmat que fins a 28.000 persones han iniciat algun pla laboral a través de la prestació. A través de l’ajuda, a més, fins a 11.000 persones excloses totalment del mercat laboral han tornat a incorporar-se al SOC.

Alhora, tal com ha explicat Ginesta, amb el reglament que encara està per negociar i aprovar s’intentarà garantir que les persones que reben la prestació i aconsegueixen una feina clarament temporal no hagin de renunciar a l’ajuda, sinó que se’ls suspengui, de manera que si perden la feina no hagin de fer de nou els tràmits. “Volem ser molt clars per no generar falses expectatives. També ens hem adonat a través de les entitats socials que moltes més persones se'n podrien beneficiar”, ha afirmat el conseller, que ha explicat que intentaran informar millor dels requisits per optar a la prestació. També ha afirmat que es farà més formació als professionals del SOC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article