Sindicats i entitats socials reclamen que s'acceleri la implementació de la Renda Garantida

La Taula del Tercer Sector, CC.OO i UGT demanen al Govern que el reglament inclogui col·lectius vulnerables que ara queden fora de la llei


Tot i que reconeixen les dificultats que ha tingut el Govern aquests darrers mesos per tirar endavant la Llei de la Renda Garantida, tant la Taula del Tercer Sector, com els sindicats CC.OO i UGT reclamen al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que “acceleri” el desplegament de la llei. “Després d’un any la Renda Garantida encara no és una realitat perceptible i amb efectes contra les situacions de pobresa i precarietat”, fa balanç CC.OO. També la UGT considera que l'objectiu “encara queda molt lluny”. Així mateix, les entitats socials recorden que la Renda Garantida és “l’avenç social més important dels últims anys” i que, perquè sigui una “eina eficaç”, “s’ha d’assegurar al màxim de persones”.

La Taula del Tercer Sector alerta que encara resta pendent que es constitueixi formalment la comissió de seguiment de la prestació, l’òrgan que avalua i fa el seguiment de l’aplicació i el funcionament de la prestació. També reclama que es disposi del reglament, una prioritat que també és del conseller Chakir el Homrani. Aquest reglament haurà de garantir l'accés a col·lectius amb vulnerabilitat diversa que no poden rebre la renda garantida perquè ja disposen d’un altre ajut.

“La mateixa administració reconeix les dificultats per realitzar-ho encara que no sempre són del tot comprensibles els motius i més quan nosaltres pensem que tenen a veure amb una manca inicial de planificació, i dels recursos emprats, del que ha de ser un dret permanent per la ciutadania d’aquest país”, alerta en un comunicat CC.OO. Per al sindicat, el fet que es deneguin el 73% de les sol·licituds valorades posa en evidència la manca d'organització, personal i eines que pateixen les oficines del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC).

Per això, CC.OO reclama “consens necessari i àgil” per desenvolupar el reglament de la llei, que segons la conselleria s'hauria de poder enllestir a finals d'any. Consideren rellevant, per exemple, que el reglament es pugui comptabilitzar d'alguna forma amb feines esporàdiques, amb ajuts socials a l'habitatge principal o la percepció de més d'una prestació en una mateixa llar amb unitats familiars diferenciades.

Tal com recorden a la UGT, les darreres dades sobre pobresa a Catalunya indiquen que 1.753.500 persones viuen en una situació de risc de pobresa o exclusió social (Taxa AROPE 2017), i, d’aquestes, el 28% es troben en aquest risc per tenir una intensitat de treball baixa. Aquestes xifres demostren, segons el sindicat, “les conseqüències nefastes de les polítiques d’austeritat durant els darrers anys”. Per això, creuen que el Govern ha d'accelerar la implementació de la llei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article