Mataró impulsa una cooperativa per rehabilitar pisos vells en desús i llogar-los a preus assequibles

Es calcula que hi ha més de 3.000 immobles buits a la ciutat i s'espera que la seva mobilització pugui influir en el conjunt del mercat


Mataró posarà en marxa una cooperativa d'habitatge amb l'objectiu de captar els milers de pisos vells i en desús que hi ha a la ciutat per rehabilitar-los i destinar-los al lloguer assequible. Es calcula que hi ha uns 3.400 pisos buits a la ciutat i s'espera que amb la seva mobilització es pugui influir en el conjunt del mercat.

Només en el darrer any, el preu del lloguer s'ha disparat un 33% i el projecte aspira també a revertir la tendència. Els socis de la cooperativa seran els propietaris dels pisos, els industrials que s'encarregaran de rehabilitar-los i la pròpia administració , que inicialment s'encarregarà de la gestió dels habitatges fins que la cooperativa pugui funcionar de manera autònoma.

També tindran un paper destacat altres socis com la Unió de Cooperadors, que oferirà un paraigües global al projecte; la Diputació, que farà l'assessoria jurídica; la Fundació Jovent dels Salesians, que forma joves en risc d'exclusió perquè s'incorporin al mercat laboral a través dels treballs de rehabilitació dels pisos, i la UAB i el TecnoCampus, que avaluaran el projecte.

El projecte tirarà endavant gràcies al finançament de 2,5 MEUR concedit per la UE dins el programa ‘Urban Innovative Action’, que ajuda aquelles ciutats que proposin solucions creatives per resoldre problemes urbans. Mataró és l'única ciutat de l'estat espanyol que ha obtingut finançament en la convocatòria d'enguany en la categoria d'habitatge.

Milers de pisos pendents d'una reforma

Es calcula que a Mataró hi ha prop de 3.400 pisos desocupats –un 25% en mans d'entitats financeres–, molts dels quals requereixen d'algun tipus de rehabilitació per poder-los fer habitables. Si a través de la cooperativa es poden mobilitzar bona part d'aquests immobles es podria fins i tot generar un impacte en el conjunt del mercat.

I és que si l'oferta de pisos augmenta, la previsió dels experts es que en l'àrea d'influència de Mataró els preus del lloguer puguin baixar en aparèixer un nou estoc de pisos acabats de reformar i a preus assequibles. “Mobilitzant aquest habitatge buit es cobrirà una demanda real de lloguer assequible a la ciutat”, assegura la regidora d'Habitatge, Elisabeth Ruiz.

“Volem arriscar i buscar solucions diferents”, ha afegit l’alcalde de la ciutat, David Bote. “Volem generar consciència per influir en el mercat de lloguer. Sabem que és una tasca molt difícil, però a altres països d’Europa els ha funcionat”, ha explicat Bote en al·lusió a l'exemple dels Països Baixos.

El cap d'Habitatge de l'Ajuntament, Albert Terrones, detalla que aquest estoc d'habitatge buit topa sovint amb la dificultat econòmica dels propietaris per fer la inversió i és precisament això el que dona sentit al projecte: “Ara explorem la possibilitat de contribuir a posar al dia els habitatges a canvi d’un sistema de lloguer que permeti obtenir habitatge assequible”.

Dos pisos amb bany compartit al centre de Mataró

Un dels casos que compleix els requisits per incorporar-se al projecte és el de la Paqui i l'Enric. Aquesta parella del centre de Mataró té un immoble en molt mal estat que, a més d'una reforma, requereix d'alguna modificació estructural perquè tingui sortida al mercat. Es tracta d'una planta amb dos pisos connectats per un únic bany, que dona servei a les dues estances.

Perquè aquests pisos puguin ser llogats caldria renovar totalment les dues cuines, tornar a separar els immobles i fer que cadascun d'ells tingui el seu propi bany, a banda de fer-ne una actualització general pel que fa a tancaments, terres, ventilació o pintura, entre altres actuacions.

“L’habitatge està molt bé però no arribem econòmicament per reformar-lo”, assegura Paqui Berrocal. Ara espera que a través de la col·laboració públic-privada que planteja l’Ajuntament es pugui fer la inversió per actualitzar l’immoble i, a canvi, els pisos es puguin cedir per a lloguer social: “Sabem que la situació de l’habitatge a Mataró és complicada”.

Mentre la cooperativa no es posa en marxa, és l'Ajuntament qui assumeix directament tota la gestió per fer la reforma i posar el pis en lloguer, però l'objectiu és que els casos que arribin a partir d'ara es puguin autogestionar des de la nova cooperativa, des del particular que cedeix el pis, als industrials que l'arreglen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article