Un 71% de les persones visitades a ‘El Bus de la Salut’ presentaven excés de greix a les artèries

El projecte tornarà a citar els 8.400 pacients que s'han sotmès a proves preventives per estudiar la seva evolució

Un 71,7% de les 8.402 persones que s'han sotmès a les proves preventives que ha dut a terme ‘El Bus de la Salut’ entre els anys 2015 i 2018 presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir la disminució del calibre de les artèries per l'acumulació de plaques de greix.

‘El Bus de la Salut’ tornarà a citar totes les persones visitades en la primera fase del projecte mèdic (2015-2018) per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals. Aquesta segona fase de l'estudi, que tindrà lloc del 2019 al 2021, permetrà veure l'evolució d'aquestes persones.

A més, s'han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com ara la determinació de la velocitat de l'ona de pols, per determinar la rigidesa arterial. Durant aquests quatre anys, el ‘Bus de la Salut’ s'ha desplaçat per 28 municipis de les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d'entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d'un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat o dislipèmia).

En total, han passat pel bus medicalitzat 8.402 persones, 4.265 dones i 4.137 homes. A partir de les proves efectuades, s'ha diagnosticat a un 71,7% de les persones visitades malaltia ateromatosa, amb una major presència en el cas dels homes.

A un 15,7% dels pacients se'ls ha detectat malaltia renal, i en 1,5% (17 pacients) aneurisma d'aorta abdominal, és a dir que tenen l'aorta més dilatada del normal i amb les parets més febles, amb el conseqüent risc de trencament en què podria derivar. També s'ha diagnosticat hipertensió arterial a un 34,2% de les persones visitades; el colesterol elevat, a un 25%; diabetis, a un 1,7%, i prediabetis, a un 33% dels pacients.

Noves proves de diagnòstic

D'altra banda, a partir de la incorporació de noves proves diagnòstic el setembre del 2015 (espirometria, ecografia transcraneal), s'ha pogut determinar que un 13% de les persones visitades a ‘El Bus de la Salut’ presenten l'espirometria alterada (mesura de la capacitat respiratòria; un 4,2% mostren una arítmia auricular; un 26% evidencien un grau de risc cardiovascular. També s'ha constatat que un 60% dels pacients són fumadores i/o ex-fumadores.

Durant la presentació dels resultats, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat la importància d'aquest projecte “per convertir Lleida en territori pioner en polítiques de salut” i ha remarcat la importància que, en aquesta segona fase, “es puguin assolir els objectius desitjats tenint en compte que la salut és la principal preocupació de les persones”.

“Disposar d'una tecnologia com ’El Bus de la Salut’ ha permès apropar-lo a tot el territori i fer aquestes proves de detecció precoç de malalties cardiovasculars i renals, que estan encarades a persones amb factors de risc”, ha destacat Perelló.

La directora de l'IRBLleida, Elvira Fernández, ha recordat que aquest estudi es basa “en la detecció precoç de malalties que són desconegudes pel pacient i el seu metge, i no només una, sinó diverses”. “L'eteromatosi, la malaltia renal, la diabetis, la malaltia respiratòria, és a dir que abraça una quantitat de malalties cròniques que per una altra banda, són pròpies de la societat actual que està envellint”, ha assenyalat. Fernández també ha situat com a importants factors de risc actuals la pobresa i el sedentarisme.

Per la seva banda, el coordinador del projecte, el doctor Marcelino Bermúdez, ha remarcat la importància de la segona fase que ha qualificat “d'ambiciosa des del punt de vista científic” perquè es tracta de fer “una anàlisi de tots els factors que d'una manera directa o indirecta poden afectar l'estat de salut”.

El director de la Fundació Renal Jaume Arnó, Ignacio Gracia, ha qualificat els resultats d'“extraordinaris” i ha agraït especialment el suport de la Diputació en aquets projecte i que hi hagi projectes d'aquets tipus “que posen al capdavant l'atenció sanitària”.

La coordinadora del projecte a l'Atenció Primària de Lleida, Cristina Farràs, ha dit que en el projecte s'introdueixen infermeres col·laboradores a gairebé tots els centres de salut per tal de fer uns seguiment d'aquells pacients que van ser diagnosticats amb alguna malalties i van ser derivats als seus centres per fer els seguiments.

Finalment, la gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha destacat que els determinants de la salut estan fora del sistema sanitari en un 80%, i per tant “l'aposta de la Diputació, com a facilitadora d'aquest fons, permet assolir resultats que ajudaran a tenir un sistema sanitari més complert”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article