Quasi estem a punt: l'orientació laboral amb joves migrats


Aquest article representa la quarta entrega d'una sèrie de reflexions al voltant del treball socioeducatiu que es duu a terme amb els i les joves migrats que arriben sols al país, atesos als recursos i serveis del sistema de protecció de Catalunya.

En aquesta ocasió volem aportar algunes idees sobre la fase de l'orientació laboral. Per arribar a aquest moment han passat fins i tot anys d'ençà que un jove va ser atès per primer cop pels professionals del sistema de protecció. La nostra experiència mostra que les trajectòries dels joves, com la de qualsevol altra persona, no són pas lineals. Els joves migrats tenen alts i baixos perquè, entre altres coses, han de reconfigurar les seves expectatives inicials amb la realitat viscuda alhora que transiten per una fase de dol migratori: les reaccions dels joves són diverses i els ritmes d'acomodació a la nova societat acollidora, també. Per tal motiu considerem que l'acompanyament emocional és clau i hauria de ser present de forma transversal en qualsevol disseny de propostes formatives amb joves migrats.

La finalitat de l'orientació laboral és ajudar als joves a definir el seu perfil professional al país d'acollida. La definició de perfil professional es relaciona, en aquesta etapa, en preparar als joves per l'accés al mercat de treball, per tal, l'orientació laboral és un procés d'acompanyament que inclou la definició de l'objectiu professional de cada jove, així com l'anàlisi del mercat de treball actual i la formació específica.

En relació amb l'objectiu professional, cal revisar la seva definició, que ja es va començar a abordar en la fase de l'orientació formativa. S'analitzen les competències que disposen els joves i la seva ocupabilitat en el mercat de treball. Si es veu necessari, s'ofereix als joves la possibilitat d'accedir a més formació a fi i efecte de millorar la seva ocupabilitat.

Una altra acció que es realitza és revisar amb els joves les característiques del mercat de treball. S'exploren els sectors on existeix més feina, sempre en relació amb el nivell formatiu dels joves i als seus interessos i motivacions per desenvolupar un ofici o professió.

Finalment treballem amb els i les joves la preparació per l'accés al mercat de treball, mitjançant accions formatives encaminades a què aprenguin o millorin el disseny dels seus currículums vitae, afrontin entrevistes i processos de selecció, coneguin les accions de cerca de feina, etc. Si fos necessari, es realitzen accions d'intermediació laboral per facilitar l'accés dels joves a les empreses.

La Fundació Mercè Fontanilles lidera el projecte ‘Activa l'Ocupació’. Aquest projecte s'emmarca dins del programa ‘Activa't, de formació i ocupació’. El programa ofereix un itinerari formatiu individual on es treballa amb els joves les competències bàsiques i transversals, l'orientació formativa i laboral i l'assessorament per l'accés a formacions ocupacionals.

Des de la nostra organització, considerem la participació dels joves al programa ‘Activa't’ com a un factor de protecció, i volem que esdevingui un pas més en l'acompanyament socioeducatiu que oferim als joves nouvinguts que migren sols al nostre país.

 

Article escrit per Héctor Núñez. Educador social i pedagog. Doctor en Ciències de l'Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és responsable del programa de formació Activa't, de la Fundació Mercè Fontanilles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article