Salut mental en un món desigual


Celebrem aquesta setmana el nostre Dia Mundial de la Salut Mental que el 2021 porta per lema "Salut mental en un món desigual". Aquesta celebració coincideix, a més, amb els 25 anys de Salut Mental Catalunya, una ocasió per fer balanç de l'estat de la salut mental a casa nostra.

Les societats que tenen cura de les persones, que aposten i inverteixen en la salut mental de la seva ciutadania, esdevenen societats més justes, més cohesionades, inclusives, més capaces d'afrontar les desigualtats i generar oportunitats personals i col·lectives. Acompanyar i atendre la salut mental ha d'esdevenir una prioritat, estem davant d'un dret universal, tothom hauria de poder accedir a una atenció de qualitat, propera i ajustada a les seves necessitats.

L'Organització Mundial de la Salut ho té clar, les desigualtats entre grups socials són evitables i injustes, i tenen un greu impacte en la salut mental de la població, en la nostra salut mental. Advertim un cop més que no estem preparats per afrontar-ho, tenim un model d'atenció a la salut mental molt insuficient, fràgil i amb molts dèficits, i ja fa massa temps que des del moviment associatiu ho estem alertant.

La pandèmia ha posat de manifest aquestes mancances, s'han incrementat i agreujat les situacions de forma significativa, tant en la població general com en les persones en procés de recuperació i tractament. Ara bé, no ens cansarem de repetir-ho, l'atenció a la salut mental és un repte antic, actual i futur. Malgrat fa anys que des de diversos organismes internacionals s'està demanant als països que es despleguin estratègies globals en salut mental, encara no tenim resultats concrets ni propostes sòlides, i veiem com projectes rellevants d'atenció a la ciutadania no es consoliden ni s'aposta per ells.

Darrere de les xifres hi som les persones i les famílies, hi ha vivències i situacions que requereixen suport, atenció, empatia, acompanyament, oportunitats i respostes àmplies i coordinades, que massa sovint no trobem. No podem esperar més, és hora d'actuar amb rapidesa.

Ens consta que el govern i el Parlament han manifestat la seva voluntat de prendre's seriosament aquesta situació, que s'aposta per desplegar estratègies que permetin revertir el deute històric en la dotació de recursos, orientant les polítiques públiques a l'acció comunitària i la recuperació. Ho celebrem, estem disposats a seguir treballant com hem fet sempre i cooperar aportant la nostra expertesa, però volem fets, resultats i una major concreció.

Per tot això, des de Salut Mental Catalunya, reivindiquem polítiques públiques que garanteixin la protecció, el respecte i la promoció dels drets en salut mental; una major accessibilitat, serveis més propers, àgils, flexibles i de qualitat, que ens donin resposta a totes les persones, visquem on visquem, i a totes les problemàtiques de salut mental amb la intensitat que calgui.

Reivindiquem també una major coordinació i cooperació entre els departaments, administracions i organitzacions. També volem una inversió adequada i suficient en projectes i serveis comunitaris que apostin per la nostra recuperació, empoderament i lluita contra l'estigma, consolidant iniciatives que ja tenen bons resultats actualment.

És per tot això que des de la Federació que presideixo reclamem l'inici i el desplegament del Pacte Nacional per a la Salut Mental que el govern va anunciar el mes de maig del 2021, amb la dotació pressupostària adient en tots els departaments per tal de poder desenvolupar-lo amb la valentia i la immediatesa que requereix. També amb la participació i l'aportació del coneixement del moviment associatiu en tots els àmbits on es defineixin les polítiques públiques i un major suport a la seva tasca.

Considerem que és fonamental l'impuls, la inversió, la millora i l'ampliació de la cartera de serveis socials en salut mental i, en especial, dels serveis de Club Social, d'ocupació, d'acompanyament a la llar, i els projectes comunitaris desplegats des del moviment associatiu. Cal, també, l'impuls, la inversió i el desenvolupament del model d'escola inclusiva en salut mental. I, en darrer lloc, ens cal la incorporació dins de les polítiques públiques de projectes rellevants de país com el projecte Activa't per la Salut Mental i les iniciatives vinculades a la lluita contra la discriminació, com el projecte Obertament.

No pots ser que aquesta crisi sanitària augmenti la desigualtat i que aturi els progressos assolits en salut mental. Estem cansats, volem respostes immediates, valentes i des de tots els àmbits. Estem orgullosos perquè en el nostre Dia Mundial mantenim l'esperança per un futur on la salut mental tingui el reconeixement que mereix i s'aposti veritablement per les persones. Estem esperançats. Per un futur on la salut mental tingui el reconeixement que mereix i s'aposti per les persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article