Fem un Museu: l’art i la diversitat funcional


Avui, dia 30 de juny a les 18.30 hores, se celebra la presentació del treball conjunt del projecte de Fem un Museu que es va dur a terme durant el mes de maig. Aquest any, durant les quatre sessions que es van fer, es va treballar la fotografia de la mà del fotògraf Marc Vidal. Van ser sessions molt divertides i, com sempre, enriquidores. Més d’una vegada, he explicat què és Fem un Museu, com va néixer i què pretén, és bo tornar-ho a recordar i recalcar el seu valor en la societat.

Fem un Museu és un projecte d’inclusió social que acosta l’art a un dels col·lectius més sensibles de la nostra societat. Va ser gestat l’any 2008 des de Museus de Sant Cugat. Concretament, va sorgir de la iniciativa d’Helena Minuesa, fada protectora d’aquest projecte màgic. Helena va ser tècnica de cultura, responsable del servei pedagògic de Museus de Sant Cugat i va lluitar per aconseguir que l’art fos inclusiu i accessible per a tothom. Els conceptes d’incloure i compartir són els grans pilars perquè Fem un Museu sigui un projecte únic i fantàstic.

Minuesa va emprendre aquest projecte al centre ocupacional “Edda de Carli”. Va anar creixent i creixent fins a transformar-se en un projecte emblemàtic i consolidat a Sant Cugat. Molt pocs anys després del seu començament, l’activitat de Fem un Museu es va desplaçar a les instal·lacions dels Museus de Sant Cugat, engrandint el seu ventall en acollir persones amb diversitat funcional de diferents centres especials i artistes col·laboradors.

Any rere any, aquest projecte ha anat enderrocant murs; un símbol tan elitista de com el món de l’art pot connectar amb el col·lectiu de diversitat funcional. La funció dels artistes és compartir i acompanyar les diferents disciplines per crear obres comunes. Abans de res, Fem un Museu posa rellevància a la igualtat i convivència a la nostra societat. Els afortunats que hem pogut gaudir de les edicions del projecte sabem que és un espai on s’emparellen capacitats i sentiments.

La dinàmica consisteix a formar binomis entre una persona amb diversitat funcional i un artista per crear una obra única, però amb l’objectiu comú que proposa l’activitat cada any. Cal tenir en compte que a cada edició es treballarà una disciplina artística diferent. Ens han unit la pintura, l’escultura, la literatura, la fotografia, el cinema, la música... A l’edició d’aquest any, com ja he dit, es treballa la fotografia artística. Les obres neixen de la valentia i els somriures dels participants i veuen la llum en una exposició conjunta que Museus de Sant Cugat ofereix a les seves instal·lacions. Amb això, aconsegueix visibilitzar-se la diversitat funcional i les seves facultats artístiques, alhora que es difon el treball dels artistes voluntaris. L’art té la poció màgica d’esborrar etiquetes per traçar i unir fronteres.

Vaig participar en les dues primeres edicions, però la meva activitat literària va sorgir a partir de l’any 2014 amb el meu primer llibre El somni a la V que conté les il·lustracions pictòriques i sobretot la sensibilitat exquisida de tots els artistes. Dos anys més tard, es va editar el meu segon llibre Les aventures de la Rodes, un recull de dotze contes infantils inspirats en les obres escultòriques dels meus companys. Van ser dos somnis fets realitat... I, a més, creats col·lectivament pels artistes de Fem un Museu als quals dec agrair tant!

Molts professionals artistes han passat per la nostra família: fotògrafs, càmeres, directors d’audiovisuals, músics, artistes plàstics o aquells que passegen darrere d’un arc de Sant Martí tan radiant com ho van ser ells. Tots, absolutament tots han deixat una empremta impossible d’esborrar a la nostra família de Fem un Museu! Però la petjada més profunda i gran, sens dubte, la deixarà la fada protectora i creadora d’aquest bell projecte. Les seves inquietes ales la guien cap a un altre rumb professional on se li obriran mil camins per descobrir. Li desitgem que aquestes ales tan boniques us acompanyin en tots els somnis per estrenar.

Fem un Museu és art.
Fem un Museu és compartir.
Fem un Museu és inspiració.
Fem un Museu és connexió.
Fem un Museu és enderrocar murs.
Fem un Museu és Helena.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article