Aprenentatge al llarg de la vida: educació universitària per a gent gran


Es poden veure cada dia als espais universitaris homes i dones de més de 55 anys que anhelen ampliar els seus coneixements i habilitats amb l’objectiu de participar d'una manera més activa i completa en el canviant món dels nostres dies. A més, és una manera de respondre a les condicions d'una societat cada vegada més complexa.

En la nostra societat, és un fet creixent la demanda de participació i d’aprenentatge d'aquest col·lectiu.  També hem de tenir en compte que la gent gran del nostre país es caracteritza per comptar amb el bagatge d'una experiència vital i de coneixements acumulats al llarg de molts anys de vida que, a més, pot disposar de temps lliure per organitzar-ho. La gent gran del nostre país han conegut, ja sent adults, les millores aconseguides en el període democràtic, l’Estat del Benestar i el desenvolupament socioeconòmic, però no es pot oblidar que el seu passat està tenyit de “treballs durs” o “situacions dures”. De fet, ells ens ho recorden en els seus extensos discursos sobre el seu passat. Han hagut de travessar i resocialitzar-se en diferents esdeveniments sociopolítics (Guerra Civil, Postguerra, Dictadura, Transició) que han marcat clarament les seves trajectòries laborals i vitals i, per tant, també marquen els seus processos educatius.

Actualment, les persones adultes trobem un nou espai educatiu: la formació universitària per a gent gran. Aquests programes suposen un nou concepte d'educació universitària, que ensenya a envellir de forma activa, saludable i solidària, estenent-se a tots els col·lectius socials i reforçant al mateix temps els processos de relació intra i intergeneracional. Amb aquestes experiències, s’elimina la perspectiva tradicional que considera que l'educació i l’aprenentatge són una qüestió d’infants i joves mentre que la jubilació és una de la vellesa. Promoure el desenvolupament de la persona al llarg de tota la vida i començar a treballar a partir de l’educació formal en tots els seus projectes és un nou escenari que millora les condicions de salut per exemple prevenint la dependència i promovent la independència. A més, es generen noves oportunitats de participació i d'exercici dels drets, prevenint l'heteronímia i afavorint l'autonomia de la gent gran.

Els programes universitaris per a gent gran poden ser una de les més importants accions per fomentar la seva participació en l’actual societat de l’envelliment, atorgant una dimensió social al procés educatiu de les seves vides.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article