Marea blanca, llençols blancs, banderes blanques


Acabo d’estripar les notes manuscrites que havia preparat per a aquesta col·laboració periòdica a Social.cat. Es tractava de seguir amb les habituals reflexions al voltant de la salut i la sanitat públiques. Però, de sobte, les neurones s’han posat en format rebel i m’han fet capgirar l’objectiu d’aquestes línies.

Marea Blanca per la salut pública

No és que les notícies siguin gens exultants al respecte a la malifeta sanitària que venim patint. Les xifres són tossudes i els greus problemes cronificats es prolonguen, quan no empitjoren. Parlo de llistes de (des)espera; del desballestament de l’atenció primària; de les mancances creixents de treballadors, treballadores i professionals del sector sanitari i de les seves degradades condicions de treball; del tancament de serveis i assistències, ja siguin territorials, com d’atencions, com la pediatria als CAP; de la vergonya del lloc a la cua de les comunitats autònomes que patim Catalunya pel que fa a finançament de sanitat, tant del que ens arriba de les prioritats en relació amb el percentatge del pressupost (23,8%) o a l’assignació per habitant (1.362,50 euros), com de la distribució finalista dels recursos públics.

Amb la paradoxa d’ocupar llocs de cap quan es tracta de privatitzacions, derivacions o creixement del sector assegurador privat de la sanitat. Sempre en dura competència d’incompetències amb la Comunitat de Madrid, i altres. Malgrat les lloances del propi departament i l’autobombo del conseller i equip quan “celebren”, sense autocrítica ni penediment, l’any del seu nomenament.

Tan malament que clama al cel posar-hi fi i canviar de tot: persones, objectius, prioritats, lògica i filosofia de fons. Queda plantada, un cop més, i reivindicada incansablement, la lluita i l’activisme ciutadans com a titulars del sistema públic de salut que, altrament, enfila la seva liquidació. Prou!

Llençols blancs de la protesta

Són hores i dies terribles per l’esdevenidor de la humanitat i del mateix planeta. Es pot pretendre ignorar, “relativitzar”, fins i tot negar la crisi històrica que ens ha tocat viure. Però el salt al buit és qualitatiu i quantitatiu.

Llistat elemental: Emergència climàtica per calor extrema en un escalfament global disparat, inqüestionable i menyspreat; pobresa extrema i desigualtats violentes; erupcions brutals de propostes i accions polítiques del vell feixisme en vestit d’ultradreta populista i tirànica; onades migratòries dels desespers cercant llum d’esperança a les terres dels seus colons opressors; guerres arreu (una trentena en curs), incloent les més sagnants a Donbas, est d’Ucraïna i la darrera erupció de la llarga ocupació a Palestina. Fa uns dies, al graó més en la tragèdia a Gaza, esdevinguda en format d’un genocidi criminal, que supera els horrors de la guerra mateix per caure en l’assassinat massiu de població civil, especialment indefensa, fràgil, condemnada sempre, amb dones, vells i infants com a víctimes.

Quelcom intolerable.No es pot mirar cap a un altra direcció. Les tècniques d’extermini massiu que van practicar els nazis contra el poble jueu i les persones d’altres ètnies o de militància democràtica i humana, ara en versió contemporània contra el poble de Gaza… i el que pugui venir.

S’imposa la mobilització social, les manifestacions, l’agitació pacifista de les xarxes versus les mentides dels grans mitjans al servei de les imperials oligarquies d’Israel, Estats Units i l’Unió Europea d’escolanet. Cal recuperar la denúncia sonorament silenciosa de penjar llençols als balcons, crits per la pau.

Banderes blanques! De pau i diàleg, que no pas de resignació ni de rendició. Banderes d’alto el foc, de negociacions, de compliment de les resolucions (26) de l’ONU, dels drets universals, humans, democràtics i socials. Blanc de net i llum de la solidaritat, de la humanitat, la fraternitat, la dignitat. Ni amb tota la penetració de mecanismes de fugida, distracció, alienació que els mitjans puguin imposar, sobretot a les noves generacions, ni per molta negació que es dediqui a acceptar la realitat del món actual, aquí estem tothom afectats i només es pot intentar redreçar participant.

Altrament la debacle està servida i fa estona que la pendent fa molta baixada, arreu i per tot. I no, no soc un pesimista. Soc només una persona que fa dies que no concilia el son, i que plora per fora i per dins perquè la situació fa mal físic, psíquic i moral. Això no pot acabar així.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Farida harrak Blanes
1.
Buenas noches soy compañeros de lucha de marea blanca de España?? llevo años luchando por mi salud pública y mi situación personal de salud delicada en el hospital de Blanes y el cap 2 siempre que voy a visitarme de urgencia me encuentro con médicos que nunca visto y les aviso que tengo. Muchas alergia de salud y de medicamentos? y como siempre cuando me toca un médico nuevo que no conoce mi Istorial clínico me dice que el médico es el o ella y me recetan medicina ?que soy alérgica pues llevo a sin desde el 2015 estoy más que a prueba de Mata ratas por que alas 48 de tomar el medicament mi cuerpo reacciona gracias a Dios diarreas bonitos mareas náuseas y cuando puedo cojer el tren me voy a mi hospital de salvavidas Vall d'Hebron y allí me salban la vida con enantium y con medicación que no soy alérgica y vuelta a empezar a Blanes otra vez por que yo vivo en Blanes.... Mi teléfono 697390989 gracias?????? Toni Bárbara y Enric Feliu saben mi caso y luchamos por la dicha sanidad pública y universal de calidad y gratuita saludos cordiales atentamente. Farida harrak Blanes...............
  • 0
  • 0

Comenta aquest article