El dany cerebral adquirit: una condició clínica i social


Segur que coneixes a una persona que ha perdut la capacitat de parlar a causa d’un ictus, que no pot moure correctament un dels seus braços o cames per un traumatisme cranioencefàlic o que ha tingut una meningitis i no entén bé les converses. Totes aquestes situacions tenen en comú la seva etiologia: el dany cerebral adquirit.

El passat 26 d’octubre es va celebrar el dia nacional del dany cerebral adquirit, terme emprat per a descriure l’alteració o el dany en una o diverses estructures del sistema nerviós central que es produeix de forma aguda i imprevista i que repercuteix de forma negativa en les activitats de la vida diària de la persona. Aquesta condició s’ha convertit en una amenaça per al sistema nacional de salut pel fet que, al nostre país, 420.064 persones presenten algun tipus de dany cerebral adquirit, sent aquesta la principal causa de mort en homes i la segona en dones de més de 65 anys.

L’atenció sociosanitària de les persones amb dany cerebral adquirit és complexa, ja que sol cursar amb alteracions molt diverses com problemes en la comunicació, dificultats per a deglutir, limitacions en la mobilitat, pèrdues de memòria i incapacitat per a fer certes activitats del dia a dia. A causa a la complexitat simptomatològica, és necessària l’actuació d’un equip interdisciplinari que inclogui professionals de la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la psicologia, la logopèdia, la nutrició, el treball social, l’educació social, la pedagogia, la infermeria i la medicina (entre d’altres) per a abordar les necessitats de la persona amb dany cerebral adquirit i del seu entorn, dotant-los d’estratègies i eines per a garantir els seus drets humans i la seva qualitat de vida.

El refrany “més val prevenir que curar” s’aplica a la perfecció en aquesta situació. Per a mitigar el risc de presentar un dany cerebral adquirit, és essencial fomentar un estil de vida saludable, promovent una dieta equilibrada i baixa en greixos, la pràctica regular d’exercici físic i l’abstenció d’hàbits nocius com el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol. A més a més, és fonamental realitzar controls mèdics periòdics per a mantenir la pressió arterial i el colesterol sota control, i gestionar adequadament les malalties cròniques, com la diabetis o la hipertensió.

En un món on el dany cerebral adquirit és una difícil realitat que afecta centenars de milers de persones, és imprescindible conscienciar i educar sobre aquest amb la finalitat de detectar els factors de risc que desencadenen aquesta condició i adoptar mesures que redueixin la incidència per a garantir que els nostres éssers estimats envelleixin amb dignitat i seguretat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article