Escola de Famílies: un espai de trobada i aprenentatge


A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron neixen aproximadament 2.600 nounats l’any. D’ells, uns 800 nadons aproximadament ingressen al Servei de Neonatologia amb diversos problemes de salut, que els ocasiona una estada hospitalària d’aproximadament quinze dies de mitjana, tot i que pot arribar a allargar-se mesos en el cas dels pacients més complexos.

L’ingrés i l’hospitalització d’un nounat en les unitats de cures intensives provoca en les famílies uns sentiments per als quals no estan preparats, elevant el risc de depressió, ansietat i estrès. Aquest procés interromp i retarda la vinculació dels pares amb el seu nadó, repercutint en l’exercici del rol parental.

El nostre model de cures centrat en la família està fonamentat en la comprensió que ells tenen del seu nounat, aportant molts beneficis per a la seva recuperació. Per això, tot l’equip vetlla per l’atenció humanitzada i individualitzada al nadó i, sobretot, per afavorir la participació familiar en tot el procés.

L’estada hospitalària també es relaciona amb una separació de la resta de la família i abandonament de les activitats lucratives i professionals. Els professionals d’infermeria que treballen a peu de bressol detecten necessitats en els progenitors com, per exemple, la inclusió d’altres membres del context familiar com poden ser els germans o avis que els ofereixen suport durant l’hospitalització o intervencions dels professionals que els proporcionin eines per a suportar millor tot el procés. D’aquí va sorgir la idea del programa Escola de Famílies.

L’Escola de Famílies té com a objectiu fer més acollidora l’estada dels cuidadors i cuidadores principals dels nadons ingressats, oferir-los eines que els ajudin en la criança i les cures dels seus fills una vegada siguin donats d’alta, i crear un espai d’intercanvi d’experiències. Es pretén complementar l’assistència que donem a les nostres famílies aportant eines que els proporcionin el suport adient en tot el procés de criança i desenvolupament del nounat tant a l’ingrés com a l’alta hospitalària, a més d’oferir un espai de caràcter lúdic-recreatiu on poden participar altres membres del nucli familiar.

El programa va dirigit a famílies de nadons ingressats en el Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron, incloent-hi les famílies de la unitat de cures intensives i semicrítics, els seus germans i la resta del nucli familiar. L’escola contempla activitats formatives, informatives i lúdiques que realitzem amb periodicitat setmanal, en diferents espais de l’Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona, com la sala d’actes o la Sala Familiar Ronald McDonald de Vall d’Hebron.

Les xerrades informatives o tallers pràctics es duen a terme gràcies a la implicació dels professionals del servei i voluntaris i voluntàries de diferents associacions, imprescindibles per millorar l’experiència de les famílies col·laborant en el seu empoderament i autonomia en la cura dels nadons i ajudant-los per tal que coneguin les necessitats del seu fill i fer-los sentir part de la seva vida. Aquestes aborden diferents qüestions sanitàries: des de com afavorir el desenvolupament psicomotor amb les cures diàries, conèixer les prestacions que existeixen per a aquests nens en ser donats d’alta, lactància materna, treballs manuals o relaxació, entre altres.

El projecte es va iniciar el maig del 2022 i des d’aleshores s’han realitzat un total de 40 tallers amb la participació d’una mitjana de vuit famílies per taller.

El resultat és molt positiu, ja que afavoreix molt la satisfacció i l’estat d’ànim positiu de les famílies, alhora que els ajudem a desconnectar durant l’hospitalització dels seus fills. Algunes famílies van expressar que el fet de “trencar la rutina i tenir l’oportunitat de compartir amb altres famílies els va permetre desconnectar i sentir-se com una família normal”. Amb les percepcions rebudes de les famílies que han fet ús d’aquest espai, el nostre objectiu és continuar treballant perquè l’Escola sigui una realitat integrada i oferir una atenció de qualitat a les famílies dels nostres nadons ingressats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article