Envers les decisions


Al nostre dia a dia prenem decisions constantment. N’hi ha de diversos tipus i dificultats, inclús quan no prenem partit en una situació, estem decidint vers aquesta. Davant totes les opcions possibles, què ens fa decantar per una o altra? Quins són els fonaments que ens permeten escollir? Segurament no hi ha una única resposta a aquestes qüestions que es plantegen. Tot i això, considerem rellevant parlar dels criteris que fem servir i l’origen d’aquests, ja que ens poden portar conseqüències diferents.

Considerem que els criteris són aquelles condicions que ens decanten cap a una elecció determinada i poden cobrir un ventall molt ampli de possibilitats. També, poden tenir una connotació més concreta, pràctica i logística, o una altra de caire més abstracte, subjectiu i relatiu, basat en un sistema de valors. Per aclarir, posem un exemple: davant de la situació de fer un desplaçament, hi ha múltiples opcions. Per una banda, podem decidir agafar el cotxe seguint el criteri pràctic d’anar més ràpidament. Per altra banda, podem escollir agafar el transport públic, seguint un criteri basat en la consciència mediambiental, encara que tardi més.

Afegim que és possible que aquestes condicions tinguin diferents orígens, en funció de si provenen d’un mateix o dels altres. Continuant amb l’exemple anterior: decidim entre cotxe o transport públic seguint els nostres propis criteris o els d’una altra persona? Ens expliquem: és inevitable estar envoltades d’opinions externes que ens poden condicionar a l’hora d’escollir. Ara bé, ens sembla important prendre consciència de la rellevància d’aquest condicionament en les nostres accions, ja que pot portar conseqüències de tota mena, tant en un mateix com a l’entorn. La prevalença dels criteris externs per sobre dels nostres ens pot aportar des d’una sensació de malestar per frustració, fins a una d’alliberament per descàrrega de responsabilitat. De la mateixa manera, la prevalença dels criteris interns, pot aportar des d’una sensació de culpabilitat per autoexigència, fins a una de satisfacció per autodeterminació.

En conclusió, tenint en compte els criteris d’elecció i l’origen d’aquests, podrem prendre consciència de la quantitat de decisions que prenem en les accions del nostre dia a dia i encaminar les possibles conseqüències en funció dels nostres interessos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article