Retorna l’Escola Veïnal de Tardor: noves idees, noves estratègies i noves aliances


L’associacionisme veïnal, malgrat els pessimistes auguris que han envoltat la seva activitat els últims anys, segueix acreditant la necessitat de la seva existència. Els barris, i les ciutats, han de fer front a situacions que, tot i semblar-se a les circumstàncies que van facilitar el naixement de les primeres associacions veïnals fa més de cinc dècades, avui prenen unes formes especials que requereixen enfocaments i pràctiques socials diferents.

Així per exemple, l’urbanisme, amb les seves conseqüències sobre l’habitatge, la gentrificació i la segregació, continua sent una política amb clares conseqüències socials que necessita respostes organitzades des de la ciutadania i l’associacionisme veïnal.

O la vulneració de drets pel fet de venir d’un altre país, tenir una altra cultura, tenir una edat o una orientació sexual. O patint la manca d’empatia d’algunes burocràcies tant de l’administració pública com de les empreses proveïdores de serveis essencials: banca, telèfon, aigua, gas, electricitat...

En aquest context, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) torna a organitzar la seva Escola Veïnal de Tardor com un moment per compartir reflexions i experiències concretes sobre qüestions d’actualitat i d’interès per a la millora de la qualitat de vida i la defensa dels drets de les persones: eixos motivadors i fonamentals de la nostra existència i persistència. Concretament, enguany l’hem concentrat en un dia de jornada de reflexió intensa el dissabte 16 de desembre.

L’organització d’aquests espais i moments de reflexió són cabdals per a qualsevol moviment o organització social perquè ajuda a alimentar els coneixements necessaris que han de millorar les pràctiques concretes.

Quatre taules rodones com a punts de partida

Enguany comptarem amb quatre taules de treball en les quals abordarem, d’una banda, l’experiència de la història: què en podem aprendre de tots aquests anys, no amb una mirada nostàlgica sinó de projecció al futur.

Parlarem també dels temes que han anat apareixent i que requereixen respostes des de les institucions i la societat com, per exemple, la seguretat, la diversitat cultural, la soledat no desitjada...

Farem un debat específic sobre l’urbanisme tenint en compte que està en fase de debat el nou Pla Director Urbanístic Metropolità i ens servirà de referència per insistir en el caràcter polític de l’urbanisme, que ha de respondre als interessos generals de la població, i no només als particulars dels sectors més poderosos.

Finalment, parlarem dels canals de participació que han de permetre la presència de la ciutadania en general i de l’associacionisme en particular en els processos de presa de decisions polítiques, que afecten a tothom.

I l’espai on farem aquestes reflexions té un caràcter simbòlic important, la presó de La Model recuperada com a centre cultural i de record del patiment de moltes persones que van ser empresonades per defensar els drets de les classes populars, la llibertat i la democràcia.

L’associacionisme veïnal s’ha d’armar amb noves idees, noves estratègies i noves aliances per fer front als perills que amenacen la llibertat, els drets i la dignitat humana. Recuperant el paper catalitzador, aglutinador i de cohesió territorial del seu ADN.

(La II Escola Veïnal de Tardor de Trama (CONFAVC) se celebrarà a La Model, de 9.30h a 19h; el dia 16 de desembre)
Més informació: confavc.cat)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article