Trencant tòpics sobre l’envelliment amb creativitat


La literatura científica recent sobre l’estigma cap a les persones grans assenyala que persisteix un conjunt de percepcions negatives i estereotips que acaben incidint en el seu benestar emocional i físic. Les investigacions mostren que l’estigma pot derivar en discriminació en diversos contextos, des de l’àmbit laboral fins al mèdic, per anomenar-ne dos de ben diferents. A més, la representació mediàtica i cultural sovint reforça estereotips perjudicials de la vellesa, contribuint a un tracte desigual cap a aquest sector de la població. A més, s’ha vist que l’autoestigma internalitzat pels adults majors també pot afectar la seva autoimatge i portar a l’adopció de comportaments perjudicials per a la salut.

Les professionals d’aquest àmbit coneixem la importància de combatre l’estigma mitjançant l’educació i la sensibilització, promocionant una percepció més equitativa i positiva de la vellesa. La creació de programes que fomentin la interacció entre generacions i la participació activa dels adults majors en la societat també seria una estratègia efectiva per contrarestar l’estigma. Podem dir que un bon punt de partida és fer un enfocament integral que inclogui canvis en la representació cultural, mesures antidiscriminatòries i la promoció d’una comprensió més positiva i respectuosa de l’etapa de vellesa. I caldria fer-ho mentre despleguem un model d’intervenció que posi al capdavant la promoció de l’autonomia de la persona, i una certa humilitat i contenció de les persones responsables del seu acompanyament i atenció quotidiana. Perquè, com es diu en medicina, el primer és no fer mal, no perjudicar aquell individu al qual pretenem oferir una resposta professional d’alt nivell.

En aquest context, tot just fa uns mesos, l’equip de Promoció de l’Autonomia d’Intress a Balears ha creat ‘Pal Arrastre’, el pòdcast de la gent gran, un format d’àudio en què es desmunten els mites sobre el que representa i necessita aquest grup social amb saviesa i experiència. Aquest pòdcast, que aborda temes relacionats amb l’envelliment, no només ofereix informació valuosa, sinó que també desmunta estigmatitzacions que envolten aquesta etapa de la vida.

De fet, estem vivint una experiència des de l’equip de Promoció de l’Autonomia de la nostra entitat que ens genera “endorfines professionals”. Perquè es tracta d’un pòdcast fet des de la geriatria i integrat per persones grans ateses, on compartim experiències i coneixements. Aquest format proporciona una perspectiva autèntica i enriquidora sobre l’envelliment, desafiant llocs comuns i destacant la diversitat de vivències, siguin en residències, centres de dia, atenció domiciliària, etc.

L’equip promotor del pòdcast de la gent gran no tem abordar aspectes que sovint es passen per alt en la conversa pública, com per exemple la por d’envellir, temàtica d’un dels primers capítols. Des de qüestions de salut fins a aspectes emocionals i socials de l’envelliment, cada episodi ofereix una immersió profunda en la realitat dels qui sumen ja moltes dècades de vida. Les converses són amenes, informatives i, sovint, plenes de saviesa acumulada en forma d’experiència.

La diversitat de veus escollides reforça el missatge que l’envelliment és una part integral de la vida, plena d’oportunitats i aprenentatges, on ningú no ha de renunciar a allò que vol ser, en la manera en què decideix ser-ho. Aquest format l’estem convertint a poc a poc en un espai on es desmunten estereotips i se celebra la riquesa que l’envelliment aporta a les nostres vides. L’estem alimentant amb una voluntat de generar narratives autèntiques, aprenent de persones expertes amb molt d’esperit crític i aconseguint desvetllar la vitalitat que existeix en cada etapa de la vida.

Amb aquest escrit volem animar totes les companyes que treballen en atenció a la gent gran, promoció de l’autonomia personal, cures o àmbit de dependència a què prenguin iniciatives de primera persona. Que es llencin i facin la prova de socialitzar les vivències i aprenentatges, i que des de la generositat posin a prova les seves creences mentre que comparteixen el saber del dia a dia. El pòdcast és una eina ben senzilla per convertir en realitat les aspiracions de netejar de tòpics la mirada cap a l’envelliment, i alhora, una mostra que el coneixement, si no el compartim, no serveix de res.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article