Solidaritat i passar-ho bé: Magic Line SJD!


Reivindicar. Protestar. Indignar-nos. Exigir. De vegades ens passa a les persones més implicades en els moviments socials que correm a defensar totes les causes i sovint pot passar que, a força de reivindicar i cridar, a poc a poc se’ns va agrint l’expressió, l’ànim, el caràcter... la vida. 

Per això, cada any, quan arriba aquesta època, em sembla que la Magic Line de Sant Joan de Déu irromp a la nostra vida com una gran ventada d’aire fresc per demostrar-nos la validesa d’una equació vital infal·lible: solidaritat i passar-ho bé. Crec que aquesta conjugació és el gran valor de la Magic Line. 

Participar en la Magic Line SJD, que aplega al voltant de 15.000 persones, vol dir mobilitzar-se per la solidaritat i contribuir amb la seva acció a fer més gran el pot que ens permet reduir la vulnerabilitat de les persones. Aquesta solidaritat s’ajusta a les capacitats de tothom, de tal manera que cada equip es posa un repte solidari, que és la quantitat que intentarà assolir. Però la gran màgia de la Magic Line (i entenc que es diu així precisament per això) és que els participants s’ho passen bé sent solidaris. Gaudeixen, juguen, creen vincles i fan xarxa. 

La Magic Line de Sant Joan de Déu té dos moments importants. El primer és la mobilització del grup d’amics, els companys de feina o les famílies de l’escola que s’arremanguen i s’ho passen bé organitzant alguna acció social i solidària que els permet assolir el seu repte. En la meva tasca de dinamitzador de la Magic Line porto deu any visitant i veient fotos i vídeos d’activitats i haig de dir que mai he vist a ningú trist ni seriós: la gent s’ho passa bé! 

I el segon moment és el propi dia de la caminada popular, que aquest any és el 17 de març. A la caminada està clar que hi ha esforç i cansament, però sobre tot allò que es respira, per damunt de tot, és alegria, joc i diversió. És una jornada fantàstica, per gaudir-la i per riure-la. I la comunió entre solidaritat i diversió es fa ben evident. 

De tant en tant hi ha persones que s’adrecen a l’organització de la Magic Line i ens pregunten: com és que no puc fer la Magic Line sol o sola? Viure l’experiència de la solidaritat en equip ens permet mobilitzar uns valors i unes dinàmiques que serien impossibles com a persones soles. En equip es mobilitzen unes dinàmiques positives que acaben desembocant en l’esperit festiu que es viu a la Magic Line SJD. En el fons, ser part d’un equip és una metàfora de ser part de la societat, amb tot el que això significa des del punt de vista de la tolerància, el compromís, la implicació social i la solidaritat. 

Són molts els valors que difon la Magic Line SJD. Compromís, treball en equip, solidaritat i els participants de la caminada els posen en pràctica passant-s’ho bé. El secret del model d’èxit de la Magic Line rau, precisament, en això. I em fa l’efecte que aquest esperit contagiós, com si es tractés d’una sessió de risoteràpia, és el motiu pel qual Barcelona ha exportat la Magic Line a tantes altres ciutats que avui ja riuen també amb la Magic Line: Palma, Lleida, València, Madrid, Múrcia o Las Palmas de Gran Canària. Tant de bo en els propers anys pugui anar creixent aquest mapa de la solidaritat del somriure. 

No voldria que ara que llegeixes aquestes ratlles t’enduguessis una imatge de la Magic Line com una mobilització superficial, al contrari! Fer les coses amb alegria, amb respecte i amb un somriure multipliquen el seu poder, la seva capacitat transformadora i també la solidaritat. Cal desterrar de les nostres ments aquella idea tan arrelada que les coses serioses, i la solidaritat ho és, no es poden viure amb una actitud positiva i esperançadora. Les persones cuidadores i les persones que pateixen malalties greus segurament saben a què m’estic referint quan parlem de l’esperit transformador de l’alegria. 

Des d’aquí voldria animar tothom a experimentar aquesta gran ventada d’aire fresc. El 17 de març sumeu-vos a la Magic Line de Sant Joan de Déu. Sumeu-vos a la gran aventura de viure la solidaritat passant-nos-ho d’allò més bé.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article