Els nostres estalvis ens poden fer còmplices del genocidi a Gaza 


Des que les forces israelianes van llançar l’assalt contra la franja de Gaza, el patiment de la població de Gaza i les atrocitats comeses per les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han aparegut constantment en totes les nostres pantalles de mòbil i televisions. Moltes vegades ens sembla que no hi podem fer res i ens ho mirem des de lluny, però la veritat és que els diners que financen el genocidi de Gaza, i de fet moltes de les guerres que estan ocorrent en el món ara mateix, estan molt més prop de nosaltres del que pensem. Els mateixos bancs on dipositem els nostres diners estan finançant amb grans sumes les empreses que produeixen les armes que s’estan utilitzant en la guerra de Gaza i en altres guerres a tot el món. 

La campanya ‘Banca Armada’ està formada per nou entitats de tot l’estat, i té com a objectiu denunciar aquells bancs que inverteixen en la fabricació i el comerç d’armes o la militarització de fronteres, i sensibilitzar la ciutadania sobre com els bancs financen guerres i genocidis amb els seus estalvis. També està promovent institucions i pràctiques financeres ètiques perquè es creïn alternatives als bancs no ètics. 

Tot i que afirmen seguir unes directrius ètiques i sostenibles en les seves inversions, els quatre bancs més importants de l’estat espanyol —Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell— estan finançant empreses armamentístiques, empreses que estan directament vinculades al genocidi en Palestina en vendre armes a les FDI. D’aquesta manera, els bancs estan finançant directament crims de guerra comesos per les FDI a Gaza. Però la cosa no queda aquí: l’informe Untenable Investments de Don’t Bank on the Bomb mostra que Santander, BBVA i Sabadell també financen empreses que fabriquen armes nuclears, prohibides des de fa més de tres anys pel Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears, que va ser signat per més de 70 països. Per la seva banda, CaixaBank està implicat en el finançament de la militarització de les fronteres, causant la mort de milers de persones cada any. 

Gràcies a l’anomenada “banca armada”, la indústria armamentística —que depèn en gran part del finançament privat— continua sent un comerç lucratiu, que floreix a costa de vides humanes a Gaza i a tot arreu. La despietada cobdícia de beneficis inherent al sistema capitalista, així com l’actitud bel·licista i racista dels governs occidentals, són la força motriu de guerres en tot el planeta, i el finançament dels bancs és el combustible mateix que les alimenta. 

Des de la campanya ‘Banca Armada’ denunciem cada any públicament les inversions dels bancs en la indústria armamentística en les seves Juntes Generals d’Accionistes. Gràcies als vots que ens deleguen els accionistes crítics, intervenim davant els directius i accionistes dels majors bancs espanyols. Aquest 2024, activistes de ‘Banca Armada’ han participat en les Juntes de BBVA, Santander, CaixaBank i Sabadell. Van posar de manifest la seva implicació financera en l’assalt a Gaza i el genocidi que Israel està cometent allà contra el poble palestí, així com la seva relació amb les armes nuclears i la militarització de les fronteres. 

Però, què hi pots fer tu? Com a ciutadans hem d’exigir a les entitats financeres que realment comencin a seguir unes pautes ètiques i que deixin d’invertir en empreses d’armes. També hem d’exigir a les institucions públiques que deixin de dipositar diners en bancs no ètics. I nosaltres mateixes podem dir “no” a la banca armada: canviant-nos a una banca ètica, podem retirar el nostre suport als bancs que estan vinculats a la indústria armamentística, i així fer-los entendre que no acceptarem el bel·licisme ni els beneficis a través de la guerra.  Si dius “no a la guerra”, digues també “no a la Banca Armada”. Et sumes al canvi? 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article