El Servei Municipal de Mediació Comunitària com a eina de transformació social


El passat 21 de gener se celebrà el Dia Europeu de la Mediació. En motiu de la commemoració del 19è aniversari de l’aprovació de la Recomanació sobre Mediació Familiar, aprovada pel Comitè de Ministres del Consell d’Europa del 21 de gener de 1998, a arreu d’Europa tingueren lloc centenars d’actes commemoratius destinats a impulsar la mediació com a eina de gestió i resolució de conflictes alternativa.

Aquest primer text legislatiu en mediació familiar a Europa expressava la necessitat d’instituir, promocionar i enfortir la mediació com a mètode de resolució de conflictes. Aquest esdeveniment celebrat a la majoria de ciutats europees té per objectiu promocionar iniciatives vinculades a la mediació i a expandir el suport de les autoritats i institucions públiques vers aquest canal extrajudicial de resolució de conflictes.

Actualment, la Unió Europea està formada per més de 500 milions de persones, distribuïts en 28 estats diferents. En aquest context heterogeni i massificat, la mediació esdevé una eina de construcció comunitària útil i necessària per a propiciar el diàleg social i l’apropament entre els diversos membres i sectors d’una mateixa societat (tant a nivell macro estatal, com nacional o municipal), facilitant que els individus i col·lectivitats puguin comportar-se de manera autònoma, racional, creativa i solidària, per tal de gestionar la seva autorealització junt amb els projectes col·lectius de la societat en el seu conjunt. La mediació, doncs, és un instrument que ofereix als protagonistes l’oportunitat d’exercir una acció col·lectiva en la que ells mateixos faciliten la solució dels seus problemes comunitaris.

Cada dia veiem als mitjans de comunicació els reptes que arrosseguen les societats multiculturals del segle XXI, els quals estan posant en evidència els límits dels models democràtics actuals, demanant més participació i més flexibilitat per part de la ciutadania i les seves institucions. La democràcia i el devenir públic es veu –o hauria de ser vist- com un fenomen en constant construcció, com un dispositiu al que se li ha de proporcionar energia, com un dipòsit que necessita ser omplert de contingut.

Parlar de comunitat, doncs, és parlar de la necessitat d’entendre’s amb l’altre, donada la relació de dependència recíproca entre els seus membres (veïns d’una escala, membres d’una comunitat o ciutadans d’un estat) . És aquí on la mediació pot jugar un rol fonamental per propiciar una forma alternativa de gestió urbana i social, junt amb la generació d’espais específics que permetin desenvolupar intervencions que modifiquin les relacions socials i personals entre els membres d’una comunitat.

En aquest discurs, el conflicte és vist com un lloc privilegiat de creació i transformació, i la seva gestió i tractament resulta una poderosa eina de transformació social i empoderament comunitari. En definitiva, es tracta de fer responsables a la ciutadania de la seva pròpia gestió, tractament i/o prevenció dels conflictes presents en l’àmbit social relacional, ja sigui públic o privat. Davant la tendència de dominació de la cultura confrontativa, el litigi i la tramitació de les diferències per vies violentes i no dialèctiques, cal realitzar una tasca de conscienciació i persuasió a la societat per tal de revertir aquests mecanismes tan arrelats i substituir-los per aquesta nova forma de concebre el conflicte. Actualment, la mediació s’aplica a àmbits tant diversos com el món de la salut, l’espai comunitari, consum, hipotecari, organitzacional, laboral, familiar, etc.

En aquesta direcció s’afirma el manifest institucional català del Dia de la Mediació segons el qual “es vol manifestar públicament el nostre compromís de sumar esforços i crear sinergies de treball col·laboratiu que facin possible construir conjuntament dinàmiques innovadores per avançar en l’articulació d’un sistema de justícia que, partint del conflicte i les seves circumstàncies, ofereixi a tothom la mediació com a forma habitual d’abordar-lo”.

Al llarg de la setmana del 16 al 21 de gener s’han dut a terme tot un seguit d'activitats de promoció i divulgació de la mediació a Catalunya, amb la participació de més de 40 entitats (col·legis professionals, Cambra de Comerç de Barcelona, Grup Europeu de Magistrats per la Mediació, ajuntaments, diputacions, universitats...), enfocats a la promoció de la mediació entre la ciutadania. Com cada any, les institucions públiques i la societat civil han col·laborat en l'impuls d'aquest sistema de gestió de conflictes, conscients que els valors de la mediació (diàleg, respecte, confiança i responsabilitat) aporten capital social i permeten progressar cap a una societat més madura i cohesionada. En aquest sentit precisament, el lema d'aquest any és "El compromís institucional en l'impuls de la mediació".

Entre els diversos actes que han tingut lloc a Catalunya hi trobem jornades, actes commemoratius, tallers, conferències, cercles de diàleg, cinefòrums, sessions informatives, oferts per  institucions públiques (departament de Justícia de la Generalitat, Municipis, etc.), col·legis professionals, col·lectius associats al món judicial, centres públics i privats de mediació, associacions d’intervenció multidisciplinar, etc.

En el cas de Sant Boi de Llobregat i del seu Servei Municipal de Mediació Ciutadana, enguany s’ha ofert dos espais commemoratius dirigits a públics diversos el dijous 19 de gener; al matí, una jornada interdisciplinar oberta a tota la ciutadania i a la tarda un taller dirigit a la comunitat escolar. La Jornada del matí tingué lloc al Casal l’ Olivera on es va presentar el Pla de Convivència de Sant Boi 2016-2018, amb la participació –entre d’altres- de la regidora de Ciutat Educadora Alba Martínez, el cap de la Unitat d’Educació, Convivència i Solidaritat, Joan Carles Cassou i la Síndica de Greuges de Sant Boi, Dolors Vallejo.

En la segona sessió de la jornada i per tal d’introduir un element innovador i distès en la commemoració del Dia Europeu de la Mediació, es va plantejar una sessió de Diàlegs Express, on es plantejava a 10 parelles de voluntaris una ronda de preguntes de temàtica convivencial escollides a l’atzar a les quals havien de donar resposta en un màxim de 3 minuts per cap. Fou un bon exercici per a reflexionar col·lectivament entorn a la convivència, el conflicte i els mètodes de gestió de conflictes que disposen els santboians.

Per últim, s’oferí un taller simulació d’un cas de mediació en viu, per a l’alumnat de centres d’educació secundària que estan cursant actualment formacions de mediació escolar, en el qual es féu participar a l’alumnat en els diversos rols de la mediació usant tècniques de teatre social.

Per a més informació: [email protected]

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article