Treballar cuidant algú és un privilegi


Aquesta opinió pertany al projecte ‘365Batecs’ de Sant Joan de Déu Solidaritat, un recurs pedagògic que ofereix vídeos testimonials de format breu per reflexionar al voltant de les persones en situació vulnerable.

 

Yolanda: El secret com a cuidadora és crear complicitat, encara que et coneguis de fa 15 dies, perquè de fet estàs entrant a casa d’algú. I si no ets capaç de crear aquesta complicitat amb l’altra persona, com ha de poder confiar en tu? És el fet que a part d’entrar a casa seva, depenent del grau de dependència que tingui, també entres en una zona molt íntima de la persona, i has de saber crear aquest clima, però això és treball teu, de saber-ho crear.

Edurne: Que m’enfado també algunes vegades.

Y: Sí, amb mi t’enfades.

E: Sí, ja ho saps.

Y: I què passa?

E: Doncs res, que ens ha de passar… Com que no hi ha una altra solució...

Y: No hi ha més, exactament.

La història és que em vaig quedar sense feina, amb més de 45 anys, i llavors vaig anar a Càritas a preguntar si em podien ajudar d’alguna manera i em van proposar provar com a cuidadora. Jo de fet m’havia passat molts anys de la meva vida sense treballar fora de casa, cuidant a la gent de casa, als meus fills, als meus pares, als oncles… i vaig pensar, si ho has fet tants anys de la teva vida, per què no ho pots seguir fent?

M’he passat tota la meva vida cuidant gent i crec que és un treball molt bonic i molt necessari per a tots. Per a mi és un privilegi tenir un treball en el qual em dedico 8 hores cuidant d’algú, perquè m’agrada i crec que poder cuidar algú és una cosa que forma part de la vida i és el més bonic que hi ha.

E: Un cuida de tots els ancians de la família que t’han anat tocant.

Y: Exactament, tu també ho has fet.

E: Home clar, i per això penso, tingues paciència perquè n’han de tenir molta amb tu, perquè jo recordo la que jo he hagut de tenir amb els altres.

Y: I tu recordes el sentiment que se’t quedava de cuidar a la teva mare, de cuidar al teu pare?

E: Clar, de tranquil·litat. Fèiem tot el que podíem i més…

Y: Doncs aquest sentiment és el que tinc jo al cuidar-la a ella, aquest sentiment de tranquil·litat, de dir: ho estàs fent bé perquè està funcionant.

E: Sí.

Y: I ara m’emociono.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article