La xarxa que té cura de les dones: els municipis diuen prou a la violència masclista

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments posen a l’abast diferents recursos i serveis per combatre aquesta xacra social


Amb el suport de  

El pròxim 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, i un cop més, arriba el moment de denunciar aquesta violència, que ha passat de la invisibilitat a una indignació col·lectiva que crida i diu prou.

Les xifres oficials són indignants: 1.027 víctimes mortals des de l’1 de gener de 2003 fins el dia d’avui. Des de començaments d’any, han estat assassinades per violència masclista 51 dones, tres d’elles menors d’edat.

Bona part de la societat clama per acabar amb aquesta violència que arriba des de molts més àmbits que la mateixa parella. Per aquesta raó, segons apunta la Diputació de Barcelona, és important poder rebre suport des de diferents àmbits de la societat. En aquest sentit, l’ens i els ajuntaments de la província de Barcelona ofereixen recursos i serveis interconnectats per donar resposta a les diverses situacions de violències masclistes que viuen les dones.

La Diputació, en aquest àmbit, recorda que hi ha tota una xarxa que treballa de forma interconnectada per tal de donar suport, informació i atenció a les dones víctimes de violència masclista. Una xarxa que actua en totes les situacions i etapes vitals de les dones i que es pot trobar en els diferents ajuntaments de la província, en els serveis d’informació i atenció a les dones, a les biblioteques, i a les associacions locals.

“Cal una actuació coordinada, pròxima i compartida entre les diferents administracions i agents socials”

En total, des de la Diputació s’han realitzat 240 plans i projectes envers la promoció de la Igualtat, la lluita contra les violències masclistes i la LGTBIfòbia en els diferents municipis de la província de Barcelona. D’altra banda, apunta l’ens, fins a 3.327 professionals municipals han estat formats en polítiques d’igualtat i abordatge de les violències masclistes i s’han dut a terme més de 900 tallers i activitats de sensibilització a tot el territori.

Alba Barnusell, diputada de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona afirma que el treball que es fa des de l’ens “garanteix una atenció integral, ja que cal una actuació coordinada, pròxima i compartida entre les diferents administracions i agents socials. Dissenyem eines útils per als i les professionals dels ajuntaments implicats en l’erradicació de la violència masclista per estar més a prop de la ciutadania”.

A tota la Xarxa Municipal de Serveis per a l’abordatge de les violències masclistes, s’ofereix atenció psicològica i jurídica, atenció social, serveis de seguretat mitjançant la policia local i serveis de salut integral als centres sanitaris. Un seguit de serveis amb els quals col·labora la Diputació de Barcelona donant suport econòmic, tècnic i material.

A més a més, davant les agressions en espais d’oci, la Diputació ha fet una passa endavant per lluitar contra actituds masclistes i sexistes a través dels punts lila, un recurs a peu de carrer per informar, sensibilitzar i prevenir. “Tot l’entorn és necessari que s’hi impliqui per poder gaudir d’un oci saludable i respectuós”, apunten fonts de la Diputació. Fins ara, s’han facilitat 66 carpes, que han permès atendre tota mena de consultes relacionades amb aquest tema.

Recursos per a l’abordatge de les violències masclistes | Diputació de Barcelona

Una jornada per dir prou

Per el pròxim 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, la Diputació ha ideat una campanya de sensibilització que serveixi d’altaveu “per posar de manifest aquest greu problema”. Amb el lema “Diguem prou a la violència masclista”, la campanya s’adreça a diferents públics i es farà a través de diferents mitjans, entre ells, la Diputació enviarà materials als 311 ajuntaments de la província.

Així mateix, el dia 27 de novembre, l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona acollirà la jornada Més enllà de l’atenció a les Violències masclistes. Enfortint les polítiques de Recuperació, en la qual participaran expertes i tècniques que treballen en diferents xarxes de suport a les dones que pateixen violència masclista.

La trobada comptarà amb una conferència inaugural a càrrec de la psicòloga feminista Norma Vázquez Garcia, sota el títol Reparació i empoderament: una proposta d’atenció integral a les supervivents de violències masclistes. També es realitzarà la taula rodona Treballant la recuperació amb una mirada interseccional. Un fòrum anual on es posaran en comú reflexions sobre la recuperació de les dones supervivents de violència masclista i que permet, de la mà d’especialistes i amb l’intercanvi d’experiències, aportar noves eines i coneixement als ajuntaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article