‘Cartes que curen’, quan els infants lluiten amb dibuixos i paraules contra el coronavirus

Els hospitals reben amb emoció l'allau de missatges on els més petits donen forces a pacients i sanitaris


Aquesta és una crisi superlativa que ens ha posat a tots a prova. Cada un de nosaltres, arreu del món, vivim dies d'incertesa, por i angoixa. Però també, arran de l'arribada devastadora de la Covid-19, i a banda de la tromba de notícies inimaginables fa uns mesos, sorgeixen petits gestos d'humanitat i solidaritat on els més petits de la casa han cobrat un gran paper.

És el cas de la iniciativa Cartes que curen, engegada per una mestra de primària que ha engrescat a milers d'infants a enviar cartes i dibuixos als hospitals catalans. Gràcies a les escoles, que es van fer eco del projecte, petits, i també grans, han obert una finestra des de la qual es comuniquen directament amb els hospitals, per fer arribar als pacients i als sanitaris que lluiten contra el Sars-Cov-2 tot el suport i la força que es mereixen en aquests moments tan durs.

“Sentir que pensen en tu, que a tots ens importa la seva evolució, els hi proporciona més benestar”

Els missatges, que arriben als hospitals a través de diferents correus electrònics que s'han habilitat, contenen frases d'ànims, dibuixos amb l'Arc de Sant Martí, convertit ja en el símbol contra el virus, però també de sanitaris vestits de superherois lluitant contra una bola infecta amb cara de pocs amics. Poesies, fotografies, il·lustracions... Qualsevol forma de comunicació esdevé cabdal.

“Sentir que pensen en tu, que a tots ens importa la teva evolució, acompanyar als pacients i que es contagiïn del positivisme que transmeten els missatges, els hi proporciona més benestar”, assegura Marian Jodar, del Servei d'Atenció al Ciutadà de l'Hospital del Mar, on han arribat ja més de 5.000 missatges. A banda, Jodar recorda que per als professionals sanitaris, que “ho estan donant tot i estan vivint una realitat molt dura i molt humana alhora”, aquests missatges, com aaltres mostres de reconeixement que han tingut, “són molt gratificants, els anima i els dona força per continuar amb el treball del dia a dia”, assenyala.

Per als professionals de Sant Pau, aquesta tromba de solidaritat ajuda a les persones ingressades a saber que formen part d'una comunitat “que pensa en ells malgrat que no es coneguin personalment”, reforçant el sentit de pertinença i de grup, “molt importants per a la convivència, i que aquesta situació possiblement està recuperant”, admet Miquel Àngel Viciana Rodríguez, cap d'Atenció a l'Usuari del centre, on els dibuixos i missatges van apareixent a les pantalles dels televisors que hi ha a les habitacions dels pacients. D'altra banda, considera que, per als professionals de l'hospital, notar que la ciutadania “reconeix l'essencialitat de la feina assistencial, la dedicació i l'esforç en les condicions que estem, els emociona, els anima i els fa intuir una reflexió més a fons sobre el nostre sistema sanitari”.

Els professionals destaquen que la iniciativa reforça el sentiment de pertinença dels pacients

A l'Hospital Vall d'Hebron també pensen que aquesta iniciativa “dona forces als pacients per seguir lluitant”, i destaquen que poder connectar-se a l'exterior és important per a ells. Així com ho creuen a l'Institut Pere Mata, de Reus, on reconeixen que la majoria dels pacients, que en aquest cas estan ingressats per algun trastorn de salut mental, “s'emocionen en rebre el suport de persones que ni tan sols els coneixen”.

“Volia fer quelcom per ells”

A l'altra banda d'aquesta finestra de solidaritat i companyonia, trobem els infants. La Siena és una nena de vuit anys que ha enviat un missatge a l'Hospital de Sant Pau, centre amb el qual guarda una relació especial, ja que quan només tenia cinc setmanes de vida, els seus professionals van aconseguir salvar-la d'una infecció pulmonar molt greu que va acabar en aturada respiratòria, i per la qual va estar intubada onze dies a l'UCI. “Volia donar suport a les persones que estan ingressades i a les que estan treballant-hi amb ells, per donar-los ànims. Com que a Sant Pau són molt bons i han fet moltes coses per mi, jo ara volia fer quelcom per ells”, argumenta la nena.

La seva mare, l'Estel Crusellas, creu que aquestes iniciatives serveixen als infants per conscienciar-los que tothom pot fer alguna cosa. “Poder explicar-li a la Siena que la seva carta tenia un impacte i que podia ajudar a persones que ho estan passant malament, per mi ha estat molt important. Crec que així aprèn que és part de la societat, i que el seu esforç és un gra de sorra que suma”, sosté la dona. A banda, afegeix: “Nosaltres li hem explicat el que li va passar dient-li que les nostres vides són com són gràcies a una gran sanitat pública i els seus grans professionals. Crec que ella, tot i que encara és petita, entén que és important reconèixer i agrair el que fan sempre i el que estan fent ara”.

“Els petits tenen aquesta màgia que et convida a obrir la ment per afrontar amb menys angoixa aquests moments”

El Max i l'Àlex, de sis anys, també han enviat dibuixos de suport als correus dels diferents hospitals que s'han adherit a la iniciativa després d'assabentar-se a través de la seva escola. “Els infants que viuen en un ambient sa, on se'ls pot satisfer les seves necessitats bàsiques, costa que entenguin que no tothom té una situació tan òptima. És per això que iniciatives com aquestes afavoreixen que a poc a poc siguin empàtics amb els altres i es conscienciïn que hi ha gent que viu situacions molt difícils”, argumenta l'Esther Patiño, mare de l'Àlex. Per altra banda, l'Ana López, la mare del Max, valora que aquests petits gestos ens ajuden a adonar-nos que formem part d'una comunitat, “on ens hem de cuidar els uns i els altres”, i posa de manifest que “el que importa realment en una societat són les persones”.

La mirada infantil: “Tot anirà bé”

Calen missatges positius i engrescadors, ara que tot són males notícies que fan créixer els neguits, tant a les llars com als hospitals. Per això, la mirada infantil davant la crisi pot alleujar i molt el moment que ens toca viure. “Els infants transmeten innocència, il·lusió, entusiasme, optimisme... I creuen que de veritat tot és possible”, remarca Marian Jodar, des de l'Hospital del Mar. “Els petits tenen aquesta màgia especial que et convida a obrir la ment i sentir més enllà de les teves pròpies emocions, per afrontar amb menys angoixa i més positivisme aquests moments de soledat. I confiar, com ho fan ells, en què tot anirà bé”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article