Una de cada tres persones amb dependència a Catalunya no rep cap ajuda

Un estudi de la patronal de recursos assistencials, l'ACRA, xifra en 75.000 persones les persones grans que estan als “llimbs”


Una de cada tres persones en situació de dependència no rep cap servei ni prestació a Catalunya, tot i tenir una dependència reconeguda per llei. Això afecta a més de 75.000 catalans. Les dades les ha recopilat la patronal de recursos assistencials, ACRA, en l’informe ‘El caos de la dependència’, que s’ha presentat aquest dimarts i que conclou que milers de persones es troben “en els llimbs” de la protecció.

Així mateix, l’informe constata “diferències i desigualtats entre les comunitats autònomes a l’hora d’aplicar la Llei de la Dependència”. Actualment, assenyala l’ACRA al document, “hi ha 19 interpretacions respecte qui i com és dependent, respecte quins serveis o prestacions s’han d’oferir”. “És un veritable caos”, ha asseverat la presidenta de la patronal, Cinta Pascual.

En l’informe, es compara, per exemple, Castella i Lleó, que és l’autonomia amb un percentatge més reduït de persones en els “llimbs” de la dependència (1,33%) i Catalunya, que ostenta el percentatge més elevat (32%). En l’àmbit de les prestacions econòmiques a l’entorn familiar, les denominades prestacions per a “cuidadors no professionals”, Catalunya és la comunitat que en té més en xifres absolutes, més de 80.000, tot i que la llei les contempla únicament com una excepcionalitat.

Per tot plegat, l’ACRA proposa diverses mesures per combatre i solucionar “aquest caos”. Entre elles, destaca la creació d’una Conselleria d’Atenció a la Gent Gran, “que doni a aquest àmbit la importància que es mereix a nivell competencial”, amb un ministeri estatal del mateix tipus.

“Es tracta d’una mesura política contundent en un context d’increment demogràfic, molt necessària si realment es vol donar sortida a la situació actual de sobre envelliment”, ha afirmat Pascual. Considera l’ACRA que aquest és “un repte de país” que també passa per situar les persones dependents en el centre de l’atenció.

“La Llei de la Dependència s’ha fet pensant en les necessitats de les persones amb dependència, però s’ha perdut flexibilitat, el dret a decidir i escollir, i tenir dependència no vol dir que no es tingui aquest dret”, ha subratllat Pascual. En aquest sentit, ACRA reclama donar més importància a les prestacions econòmiques vinculades al servei, el que considera “el major exercici per a la llibertat d’expressió”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article