La primera visita de la llevadora després del part es podrà fer a casa i tota prova necessitarà consentiment de la mare

Es farà un test per detectar de forma precoç una possible depressió postpart, segons el nou protocol per al naixement anunciat per Salut


La primera visita amb la llevadora després del part es podrà fer a casa com a primera opció i se sol·licitarà el consentiment informat i per escrit de la dona abans de cada prova per respectar, sempre que sigui possible, la seva voluntat recollida al Pla de naixement.

Són alguns dels punts més destacats del nou Protocol d'atenció i acompanyament al naixement a Catalunya, que el Departament de Salut ha presentat aquest divendres en els espais de la Maternitat de l’Hospital Clínic.

El protocol se centra en el respecte a les decisions de la dona gestant, en la protecció de la seva salut i de la del nadó, i en la desmedicalització de tot el procés, “tant com es pugui”, segons apunta Salut.

La consellera Alba Vergés, ha anunciat que el nou protocol també inclou un test en la sisena setmana després del part per valorar l'estat emocional de la mare amb la voluntat de detectar de forma precoç la depressió postpart, ja que es calcula que un 10% de les mares podria patir-ne. Un altre dels reptes és disminuir les cesàries, que van representar el 28% dels parts el 2018.

Salut assenyala que el nou protocol, coordinat pel departament de Salut i en el qual han col·laborat l’Associació Catalana de Llevadores, la Societat Catalana de Pediatria i la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, a més de la participació de l’Institut Català de les Dones, segueix les recomanacions de l’OMS, totes basades en l’evidència científica, amb el màxim respecte a les opinions i voluntats de les dones gestants, i amb l’objectiu que per a elles i les seves famílies el part sigui una experiència positiva.

Al 2018 van néixer a Catalunya 63.654 nadons, un 28,5% menys que fa 10 anys. D’aquests, un 6,8% van ser prematurs; un 1,98% van ser parts múltiples i un 27,8% són amb cesària. Segons el departament, han augmentat les conductes saludables com la lactància materna en néixer (90,9%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article