El confinament evidencia que els dispositius amb internet a les llars vulnerables són insuficients

La Fundació Hàbitat3 constata en un informe que un 6,28% de les famílies que atén ni tan sols disposa d’accés a la xarxa


Un 6,28% de les famílies ateses per la Fundació Hàbitat3 no té internet ni mòbil amb wifi. Així ho constata l’entitat en l’informe ‘La bretxa digital de les persones i famílies ateses per la Fundació Hàbitat3’, que ha enquestat prop de 200 famílies de les 300 que viuen en els seus habitatges socials. La xifra, expliquen a la Fundació Hàbitat3, posa en evidència la bretxa digital que existeix entre les famílies en risc d’exclusió, i que minva la igualtat d’oportunitats. El confinament no ha fet més que agreujar la situació, alerten.

L’estudi, argumenten a l’organització, “posa de manifest que en el cas de les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat internet pot jugar un paper fonamental perquè puguin desenvolupar tot el seu potencial, millorar la seva integració i fins i tot buscar referents i ajuda”. Tanmateix, constaten que hi ha moltes famílies que “segueixen sense tenir aquesta oportunitat i estan molt lluny de ser assequibles de manera equitativa”.

Així, tot i que el 93,72 % de les famílies enquestades té un accés a internet i un 75,26% té un wifi instal·lat a la llar, encara hi ha una quarta part de les famílies on es dona “clarament una bretxa digital”. “Tot i ser un nombre reduït proporcionalment respecte el conjunt de famílies, és una bretxa clara i evident que posa de manifest l’exclusió digital que genera greus diferències d’oportunitats entre les famílies”, remarquen a l’entitat.

A més, un 44,82% no disposen de cap dispositiu de connexió, a banda del mòbil, “amb les dificultats que això comporta alhora de realitzar determinades gestions, tràmits o les activitats educatives”. Alhora, a la Fundació Hàbitat3 constaten que, en quant a les habilitats, s’observa en les persones enquestades un “ús poc variat d’eines de comunicació”, ja que principalment fan ús de la missatgeria instantància i, en menor mesura, del correu electrònic. Altres aplicacions, com videoconferències o xarxes socials, queden lluny de l’abast de la majoria de famílies.

“Un altre obstacle que s’ha detectat durant l’acompanyament social realitzat en aquest temps és la dificultat generalitzada per a la gestió de tràmits en línia i per al suport en les activitats escolars per part dels adults responsables dels infants”, remarquen a l’organització. I apunten que el confinament ha posat de rellevància que el nombre de dispositius de què es disposa a banda del telèfon mòbil és inferior a les necessitats d’accessibilitat que tenen les famílies. “Aquesta última és una dada especialment significativa atès que el seguiment acadèmic dels infants i joves durant el tercer trimestre d’aquest curs ha sigut virtual”, argumenten.

“La manca d'accés a internet, la manca de dispositius adequats i suficients i la manca d’habilitats per utilitzar- los agreuja encara més la situació d'exclusió social de les famílies que atenem a la Fundació, i dificulta enormement el seu procés d'inclusió”, explica Lourdes Borrell, coordinadora de l’informe.

Un bo social digital

Per això, a la Fundació Hàbitat3 aposten per la creació d’un bo social digital per a les famílies que acreditin una situació de vulnerabilitat econòmica i que les empreses, fundacions o assocaicions puguin subvencionar les instal·lacions de connexió a internet en els habitatges.

També reclamen a les empreses de tecnologia que facin donacions de dispositius a persones en risc d’exclusió i reclamen que es faci més suport i formació en coneixements TIC a les famílies, de manera presencial. “Cal que totes les entitats que treballem amb persones en situacions d'exclusió i vulnerabilitat interioritzem aquest fet i orientem tots els projectes amb una mirada que contempli aquest aspecte i dissenyem intervencions orientades a disminuir i si pot ser evitar aquesta bretxa”, conclou Borrell.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article