L’associació Drets Sexuals i Reproductius alerta que hi ha “manca” d’accés a la informació sobre l’avortament voluntari

L’entitat adverteix que és “impossible decidir lliurement” amb dèficit de dades i campanyes institucionals, entre altres


L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius adverteix d'una “manca” d'accés a la informació sobre l'avortament voluntari a l'Estat espanyol. 

En un informe titulat L'accés a l'avortament voluntari a l'estat espanyol: principals barreres, l'associació detecta una “manca de campanyes institucionals d'informació i sensibilització” sobre el dret a l'avortament; una “manca d'informació institucional accessible” a través de les pàgines webs dels diferents departaments de salut i del Ministeri de Sanitat i “iniquitat territorial” en la informació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs. “És impossible decidir lliurement quan manca l'accessibilitat a la informació sobre l'exercici lliure de l'avortament”, sostenen des de l'associació.

L'informe també recull que en el cas que hi hagi informació, “no està adaptada ni és de qualitat per al conjunt de les persones” i no té en compte un “enfocament d'interseccionalitat”, de manera que “s'agreuja la vulnerabilitat dels col·lectius ja altament vulnerabilitats, com les dones en situació administrativa irregular”. El document alerta que la informació és “majoritàriament confusa” i “fins i tot errònia” i que “reforça els rols i estereotips de gènere” i l'“estigma sobre l'avortament”.

Els responsables de l'informe detecten “desconeixement” sobre el contingut de la llei de la interrupció voluntària de l'embaràs i de la implementació que se'n deriva per part dels professionals de serveis públics. L'associació alerta que això pot ocasionar “violència institucional de manera indirecta” i també “episodis de racisme” patits per usuàries sense targeta sanitària a l'hora de sol·licitar informació sobre l'avortament.

L'informe posa de relleu que l'Estat espanyol i les diverses comunitats autònomes “no compleixen estrictament amb les obligacions jurídiques assumides de respectar, protegir i fer efectiu el dret a l'avortament per a tota la població”, obligacions jurídiques adoptades en subscriure diversos tractats internacionals, indiquen. Per a l'associació, totes aquestes qüestions s'han de tenir en compte per “transformar les polítiques públiques actuals” sobre l'accés a la informació sobre l'avortament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article