Les víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella ja poden demanar la gratuïtat dels estudis universitaris

Les dones interessades tenen fins al 31 d’octubre per a sol·licitar l’exempció del pagament del preu dels estudis a les universitats públiques


Des de l’1 d’agost i fins al 31 d’octubre, les dones que han patit violències masclistes fora de l’àmbit de la parella poden demanar ajudes per a elles o per als seus fills i filles per a estudiar a la universitat. Fins ara només les víctimes de violència en l’àmbit de la parella podien beneficiar-se d’aquesta mesura, que suposa l’exempció total del preu dels estudis. En total ja s’han donat més de 2.764 ajudes des que es va posar en marxa la mesura el 2008.

A partir d’aquest curs, l’exempció del pagament dels estudis universitaris a Catalunya s’amplia, a més dels casos de violència en l’àmbit familiar, també per a les dones que hagin estat víctimes d’agressions sexuals, matrimonis forçats, mutilació genital femenina o tràfic de dones, així com als seus fills i filles.

Tot i que no es pot saber el nombre exacte de dones que se n’haurien beneficiat —ja que una mateixa dona pot cursar més d’un estudi i, per tant, rebre més d’una ajuda i pot ser també que l’ajuda sigui per als fills o filles com a víctimes de violència vicària—, sí que se sap que les ajudes concedides han anat en augment des de la posada en marxa de la mesura, el 2008.

Concretament, el curs 2008-2009 es van concedir només nou ajudes, les quals pràcticament es van multiplicar el curs següent fins a les 17 ajudes. El salt definitiu es va donar el curs 2010-2011, quan es van concedir 74 ajudes, fins a arribar a la xifra més alta el curs 2018-2019, quan se’n van donar 378. El darrer curs, en canvi, es van concedir un total de 295 ajudes.

Presentació de sol·licituds, fins al 31 d’octubre

La sol·licitud de les ajudes es pot tramitar des de l’1 d’agost i fins al 31 d’octubre. Per fer-ho, però, primer cal que les persones interessades demanin un certificat als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) o als Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) i, seguidament, presentar aquest certificat a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Serà aquest darrer organisme qui n’expedirà una acreditació, que la persona interessada haurà de presentar a la universitat a la qual es vol matricular o on ja s’ha matriculat. Aquesta mesura només beneficia a les estudiants de les set universitats públiques de Catalunya i de la UOC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article