Comença la immunització dels nadons de fins a sis mesos contra la bronquiolitis

Els nascuts d’abril a setembre reben l’anticòs al CAP i els que neixin a partir d’ara, a l’hospital abans de l’alta


La primera campanya d’immunització que es fa a Catalunya contra el virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis en infants, ha arrencat aquest dilluns.

Les criatures nascudes d’abril a setembre, és a dir, de fins a sis mesos, poden rebre l’anticòs als centres d’atenció primària (CAP) i, en aquest cas, les famílies rebran un SMS en els propers dies. Els nadons que neixin a partir d’ara podran protegir-se del VRS a l’hospital, abans de rebre l’alta. L’anticòs que s’administra té, segons els estudis, una eficàcia del 80% per evitar les hospitalitzacions. El VRS és una de les principals causes d’hospitalització en els infants més petits i genera “molta angoixa” en les famílies, ha destacat el conseller Manel Balcells.

El VRS és un virus molt contagiós que circula habitualment en els mesos de tardor i hivern; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva. Es calcula que nou de cada deu nadons se’n contagien abans dels dos anys de vida. 

Aquest virus causa refredats, però també pot produir bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus en els lactants i nadons més petits, prematurs o amb condicions de risc. S’estima que el VRS és el responsable d’un 80% del total de bronquiolitis hospitalàries i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.

Per evitar els casos greus, que causen molta angoixa en les famílies i poden provocar problemes de salut en els infants durant els primers anys de vida, Catalunya comença aquesta setmana la primera campanya de protecció dels nadons amb un anticòs monoclonal, que durarà fins al març. La idea és que a finals de la campanya tots els infants que passin la primera temporada de VRS hagin rebut la dosi. També s’immunitzaran els infants amb factors de risc de fins a dos anys.

Salut ha comprat 65.000 dosis, amb un pressupost global de 14,1 milions d’euros (MEUR) i la previsió és que aquest any neixin uns 55.000 infants. “Recomanem que totes les famílies s’hi acullin”, ha animat el conseller de Salut, Manel Balcells, en la presentació de la campanya.

Balcells ha explicat que s’administra l’anticòs als nadons nascuts a partir de l’abril perquè serà la seva primera temporada davant el VRS, que és quan són més vulnerables davant del virus, i confia que aquesta estratègia permeti reduir les hospitalitzacions per aquesta patologia, una de les principals causes d’ingrés en infants menors de cinc anys.

“La bronquiolitis és una patologia que coneixem molt bé els pediatres. Poder oferir aquesta immunització reduirà els ingressos, la càrrega assistencial, l’angoixa familiar i la patologia que sabem que després d’una bronquiolitis pateixen molts infants, com sibilàncies, bronquitis o pneumònies”, ha afirmat la pediatra Carla Corberó. 

La temporada passada es va produir una forta onada de bronquiolitis, amb un pic que es va avançar i que va superar de llarg el del 2019-2020. En els dos primers anys de la Covid-19, hi va haver menys casos de bronquiolitis en infants, reducció que es pot atribuir sobretot a les mascaretes i altres mesures contra el coronavirus. El conseller ha indicat que el VRS va causar l’any passat a Catalunya en menors d’un any 7.523 bronquiolitis, amb 1.058 hospitalitzacions, de les quals 396 a les UCI, amb una forta tensió sobre el sistema sanitari.

Una única dosi amb efectes immediats

El 31 d’octubre de 2022, es va aprovar Nirsevimab, un anticòs monoclonal humà que ha demostrat en estudis clínics ser molt eficaç i segur, remarquen des de Salut. Segons les dades disponibles, presenta un bon perfil de seguretat i mostra dades d’eficàcia de 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors per VRS. Se n’utilitza una única dosi segons el pes del nadó.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article